Nya samråd kring landsbygdscentra

En kommun som har ett helhetstänk i sin planering blir attraktiv. Just nu arbetar stadsarkitekt Gudrun Åström med fördjupningar hur Piteå kommuns fem landsbygdscentra ska utvecklas.

NYA SAMRÅD. "Det ska vara attraktivt att bo på landsbygden. Hälften av Piteå kommuns invånare gör det där det är viktigt att bibehåll och öka servicen, säger stadsarkitekt Gudrun Åström.

NYA SAMRÅD. "Det ska vara attraktivt att bo på landsbygden. Hälften av Piteå kommuns invånare gör det där det är viktigt att bibehåll och öka servicen, säger stadsarkitekt Gudrun Åström.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2017-11-10 06:00

– Arbetet med att utveckla Piteå kommuns fem landsbygdscentra har sin grund i den översiktsplan som togs fram 2016, säger Gudrun Åström, stadsarkitekt och projektledare.

Hon leder det arbete som går ut att ta fram fördjupade studier kring hur Rosvik, Norfjärden, Hortlax, Sjulnäs/Roknäs och Jävre kan utvecklas.

– Vi har genomfört samråd under våren där vi förde en dialog med berörda i områdena. Den 15 november inleder vi nya samråd utifrån plan och bygglagen (PBL). Den kräver att så sker, säger Åström.

Samråden har fyra samlande teman:

- Natur och vatten.

- Kultur, miljö, boende, byggande, gestaltning.

- Samhällsservice som vård, skola och omsorg, arbete och näringsliv.

- Trafik, kommunikation, infrastruktur.

Efter dialogen i våras har Piteå kommun gjort sammanställningar för vart och en av centrumorterna där det framgår vad folk helst frågar efter.

– Hälften av Piteå kommuns invånare, drygt 20 000 personer, bor utanför Piteå stad. Därför är det viktigt att få veta vad de som bor på landsbygden önskar, säger stadsarkitekten.

Hon säger att målet med utvecklingsarbetet är att bibehålla men också öka den service som finns.

– Det ska vara attraktivt att bo i landsbygdscentra och en kommun som har helhetstänk blir attraktiv.

Generellt vill folk i alla fem landsbygdscentra att det byggs flerfamiljshus. Piteå kommun har satt krav att bygger ett företag 100 lägenheter i centrala Piteå ska det bygga tio i kransorterna (10 procentregeln). Det uppfyller för närvarande inte kommunala Pitebo.

– Men de kommer att göra det och det är bra att det finns privata aktörer som vill bygga, säger Gudrun Åström.

Hon pekar på Rawi som lämnat ett planförslag på en tillbyggnad i Norrfjärdens centrum. I Lillpite kommer Stenbacken trä att bygga parhus.

Åström uppger också att Piteå kommun kommer att gå ut med enkät där de som bor i landsbygdscentra får ange behov av lägenheter

Exempel på andra önskemål är att folk i Roknäs och Sjulnäs har föreslagit en ungdomsgård i gamla Konsum. De vill ha mötesplatser och bostäder.

Butiker är viktiga. Åström lyfter fram Coops planer att bygga ut butiken i Rosvik.

Åström säger också att i arbetet har det gjorts intervjuer med barn i fjärde klass och ungdomar i sjunde klass. Önskemål som kommit fram där är bättre lekplatser och fler samlingsplatser för ungdomar.

– I det här arbetet ska vi inte glömma de mjuka värdena. Saker handlar inte bara om bostäder, utan om sådant som jämställdhet och integration, säger projektledaren.

Om två veckor inleds alltså rond två i samråden.

– Efter det ska vi sammanställa materialet där vi lämnar förslag till politiken i början av 2018. Sedan behandlas det under våren och vi hoppas på ett beslut i kommunfullmäktige före sommaren, säger Åström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om