Rådet för nya terapier, NT-rådet, har gått ut med en rekommendation till regioner och landsting att avvakta med användandet av nya stoppmediciner mot Skelleftesjukan.
– Vi borde ha gått ut med rekommendationen direkt som läkemedlen blev tillgängliga. Det är kutym för NT-rådet men den här gången blev det tyvärr sent, säger Anders Bergström, medlem i rådet.
Det ska göras en bedömning av läkemedlen som bland annat bygger på hälsoekonomiska underlag från Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket (TLV). ”Läkemedlen har mycket höga priser och nu förbereder regionerna en gemensam förhandling med företagen” skriver NT-rådet.
I Sverige finns enligt Anders Bergström mellan 150 och 170 patienter med Skelleftesjuka som skulle kunna ha nytta av de nya läkemedlen. Uppskattningsvis 50 av dessa bor i länet. Region Norrbottens totala läkemedelsbudget ligger på 950 miljoner kronor per år.
– Att börja behandla alla med de nya läkemedlen skulle få stora bortundanträngningseffekter. Helt krasst skulle det kunna innebära att flera hälsocentraler måste läggas ner om så många miljoner skulle gå till mediciner, säger han.
Anders Bergström vill inte uttala sig om vad man önskar att prislappen för de nya medicinerna borde landa på.
– Läkemedlen är bra men det finns effektiva bromsmediciner och levertransplantation är bra för vissa.
Vad kostar bromsmediciner som används i dag?
– Behandling med vyndagel under ett års tid kostar 1,2 miljoner kronor men det finns ett nationellt avtal där vi uppnått betydligt lägre pris. Sedan finns diflunisal som kostar 11 000 kronor per år. Problemet med den sistnämnda är att den kräver licens.
Vad kostar ett leverbyte?
– Transplantationen kostar omkring en miljon kronor. Därefter kostar det cirka 100 000 kronor per år.
Ett antal patienter har den senaste tiden blivit nekade att hämta ut diflunisal på apoteket med hänvisning till att det finns andra läkemedel på marknaden – som inte heller får användas.
– Det stämmer. Läkemedelsverket godkänner licens enligt regelverket men inte om det finns andra läkemedel för då ska dessa användas. Det är definitivt ett trängt läge.
Hur löser man det?
– Vi för en dialog med apotekets egen produktionsenhet att börja tillverka egna kapslar med diflunisal. Det kommer dock att dröja några veckor innan det kommer igång.
Hur länge kan en Skelleftesjuk patient vara utan medicin?
– Det kan jag tyvärr inte svara på då det är en fråga för behandlande läkare, säger Anders Bergström.