Nya kompisar träffades över mat och prat

Tabbouleh, baba ghanoush och äppelkaka stod på menyn när nya och etablerade Piteåbor träffades via Kompis Sverige för att laga mat och umgås.

Eva, Karin, Badria och Noura trivdes i Christinaskolans hemkunskapskök där det hackades och mixades på onsdagskvällen.

Eva, Karin, Badria och Noura trivdes i Christinaskolans hemkunskapskök där det hackades och mixades på onsdagskvällen.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2019-11-28 05:00

Kompis Sverige är namnet på ett initiativ som grundades 2013 och som går ut på att öppna upp Sverige genom möten mellan människor, skapa gemenskap och öka integrationen genom att laga mat och äta tillsammans.

Natassia Fry, en av grundarna av Kompis Sverige, var med vid onsdagens happening.

– Det är så kul att träffas och laga mat tillsammans. Det är ett enkelt sätt att umgås och även om man inte förstår varandra genom språket fungerar det ändå att samarbeta, säger hon.

Några som samarbetade fint ihop var Mahmmud, Najan och Bebars som hackade grönsaker i flygande fläng. Tomater, gurka och koriander skars ner i småbitar.

– Jag är kung på det här, sade Mahmmud och skrattade.

Icahandlaren Daniel Stenmark fanns på plats för att se kikärter, paprika, aubergine och persilja bli till hummus, makmor och falafel.

– Ica har ju en stiftelse varifrån man kan söka bidrag till olika projekt och det här som Kompis Sverige gör när de för samman människor genom mat är så bra och något som vi på Kvantum gärna vill vara med på. Det här är den tredje träffen som hålls och det behöver inte alls vara svårt, säger Daniel Stenmark.

Förhoppningen är att kunna fortsätta med matlagningsträffarna i framtiden i ett samarbete med kommunen, kyrkan och flyktingmottagningen.

– Vi vill riva murar mellan människor inte bygga upp. Det här är ett jättebra sätt att träffa nya vänner, säger Daniel Stenmark.

Bebars hackade paprika med ackuratess.
Bebars hackade paprika med ackuratess.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!