Årets hyresförhandlingar för den privata hyresmarknaden körde fast och då Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna stod för långt från varandra fick förhandlingarna istället lösas av en skiljeman. Slutligen landar höjningen i Norrbotten på drygt fem procent. I Piteå blir höjningen 5,15 procent. Hyresgästföreningen är kritisk till utfallet och i ett nyutskickat pressmeddelande kallar de nya hyrorna för "chockhöga".
– Många har hört av sig och varit oroliga för att överhuvudtaget kunna klara hyran och det här beskedet gör ingenting för att dämpa deras oro. Nu måste vi börja komma tillbaka till mer normala hyresnivåer, människor måste ha råd att bo kvar i sina hem, säger Gunnar Bergman, regionordförande i Hyresgästföreningen Norrland.
Fastighetsägarna å sin sida hade yrkat på en hyreshöjning på 14 procent och tycker att höjningen är alldeles för låg. Jens Pihlblad, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna MittNord, säger att nuvarande nivåer inte på långa vägar täcker bolagens ökade kostnader.
– Med full respekt för att det är en kännbar höjning för många hyresgäster så är den ändå inte tillräcklig för att kompensera för de kraftiga kostnadsökningar som fastighetsföretagen har. Kostnaden för att förvalta fastigheter har stigit med närmare 16 procent som en direkt följd av skenande taxor för bland annat VA, el, avfall, försäkringar och värme. Med sämre förutsättningar blir det tufft att kunna förvalta och underhålla hyresrätter på sikt, något som alla förlorar på, inte minst hyresgästerna, säger Jens Pihlblad.
PT har pratat med Hans Lindbäck, vd för Lindbäcks fastigheter, som instämmer i Jens Pihlblads analys och säger att bolagets kostnader ökat väsentligen mer än hyran.
– 14 procent motsvarar de faktiskt ökade kostnaderna ligger på. Därför måste vi yrka på det. Fem procent täcker inte våra ökade kostnader. Samtidigt kan det blir mindre ökningar längre fram. På sikt ska det förhoppningsvis landa på ett ut, men det släpar efter.
Trots den stora differensen ser inte Hans Lindbäck att man måste vidta några sparåtgärder för att kompensera för bolagets ökade kostnader. Han vill heller inte kommentera Hyresgästföreningens kritik om chockhöga hyror.
– Vad de tycker kan jag inte riktigt ha någon åsikt om. Det måste få stå för dem, säger han.
Hur ser du på de boende som börjar tycka att det känns dyrt att bo?
– Jag har förståelse för alla som tycker att det blivit dyrt, men så är det för alla. Jämför man med en person som bor i villa så är ökningen i hyra ändå lägre. Samtidigt är allt dyrt och matpriserna har även de gått upp mycket. Det är tuffa tider, helt klart.
Hyreshöjningen i Piteå gäller från 1maj 2025.