Med hjälp av medel från bland annat Nutek och Sparbanksstiftelsen drogs en pilotutbildning igång i höstas. Där kom den första fingervisningen om att det fanns en marknad för den här typen av utbildning.
- Trots att det var helt oprövat hade 40 elever valt entreprenörskap som förstahandsalternativ och nu går 28 elever utbildningen. Nu när vi fått Skolverkets godkännande kan vi köra fullt ut, säger Anders Granberg och tillägger:
- Att vi valt att driva skolan i privat regi känns naturligt med tanke på inriktningen.
Extremt utåtriktad
Givetvis ska eleverna läsa kärnämnen, men dessutom förkovra sig i utbildningspaket som handlar om småföretagande, entreprenörskap och design. En dag i veckan ska vara företagslagd. Skoldagarna är mer kompakta för att likna arbetsdagar.- Tanken är att vara extremt utåtriktad. Det är viktigt att lära sig spelreglerna i näringsliv och samhälle på ett handfast sätt. Och givetvis att skapa kontaktnät. Jag tror att i framtiden måste man vara mer företagsam, om än inte med nödvändighet egen företagare, säger Niclas Wikström, entreprenör i Piteå och delägare i Norrlands Entreprenörsgymnasium.
I dag håller pilotutbildningen till i centrala Luleå och eleverna kommer alla från Luleå, men förhoppningen är att bredda intaget.
Inte bara betyg
- I första hand riktar vi oss till länet, men målet är att hela Norrland ska vara intagningsområde. Det vore väldigt kul med elever från Piteå som sedan åker hem och drar igång företag i Piteå, säger Niclas Wikström.Intagningen till utbildningen sker dels med betyg, men samtidigt ska det finnas ett par frikvotsplatser.
- Det behöver inte vara höga betyg som avgör om du är en entreprenör. Det finns gott om exempel på motsatsen och vi vill ge en chans åt elever som känner att det här är det rätta och som brinner för företagande.
Utbildningen har ett 40-tal företag med mentorstatus knutna till utbildningen. Det ger eleverna stora möjligheter att komma ut i verkligheten och leva med företagandet som ide.
- Det är två världar som möts. Skola och näringsliv. Det känns oerhört spännande och kul att få vara med om det här. Dessutom får vi en röd tråd från gymnasiet till universitetets satsningar på entreprenörskap, säger Anders Granberg.