Ny skola byggs för 70 miljoner

Norrmalmskolan rivs och nya skolbyggnader uppförs i anslutning till Christinaskolan, allt till en kostnad av cirka 70 miljoner kronor. Istället för Norrmalmskolan byggs bostäder med plats för flera hundra lägenheter.

Skolchefen Ingemar Jernelöf och kommunchefen Mats Berg deltog i måndagens presentation av den nya samhällsbyggnadssatsningen.

Skolchefen Ingemar Jernelöf och kommunchefen Mats Berg deltog i måndagens presentation av den nya samhällsbyggnadssatsningen.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2015-03-23 12:26

Videon är inte längre tillgänglig

På måndagen presenterade Piteå kommun ett femårigt samhällsbyggnadsprojekt som är en kombination av en satsning på nya bostäder och en bättre skola. Grunden för projektet är den stora bostadsbristen i centrala Piteå och bristen på förskoleplatser.

– Genom det här projektet slår vi två flugor i en smäll. Vi får en bättre skola och vi skapar många nya bostäder i centrala stan, säger Peter Roslund.

Det femåriga samhällsbyggnadsprojektet innehåller många delar, där vissa byggnader rivs, andra byggs upp, byggs om/ut och renoveras.

Det är de två intilliggande kvarteren som delas av Olof Palmes gata och som går förbi biblioteket och stadshotellet som är föremål för förändringar. Tanken är att projektet ska klubbas i kommunfullmäktige om cirka ett år.

Preliminära uppgifter

– Det här är en idé som legat och grott under en längre tid och som diskuterats i den politiska majoriteten, säger Peter Roslund, som visade skisser för hur en ny skola skulle kunna se ut.

Han säger att en renovering av Norrmalmskolan skulle kosta omkring 45 miljoner kronor, något som inte anses vara ekonomiskt försvarbart.

– Vi lägger istället till cirka 20 miljoner kronor och bygger en ny skola. Vi räknar med stora vinster genom långsiktig social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.

Hur de nya byggnaderna kommer att placeras är ännu inte spikat och Peter Roslund är noga med att poängtera att alla uppgifter är preliminära och kan komma att ändras under planeringsprocessen.

All skolverksamhet kommer dock inte att försvinna från Norrmalmskolekvarteret. Byggnaden där Rönnskolan huserar i dag, blir kvar, men istället för särskoleelever blir det förskoleverksamhet.

Särskolans verksamhet flyttar även den till nya Christinaskolan och där integreras lågstadium, mellanstadium, högstadium och särskola i samma skolmiljö.

Förskoleplatser

– Det har länge funnits ett stort behov av förskoleplatser i centrala stan, detta löser vi nu med nya platser i gamla Rönnskolan. Rönnskolan behöver också rustas men den är tacksam att renovera och lokalerna ligger bra till, säger Peter Roslund.

Ruth Rahkola, ordförande för barn- och utbildningsnämnden och skolchefen Ingemar Jernelöf, är nöjda med satsningen och ser flera fördelar ur skolans synvinkel.

– Norrmalmskolan är i stort behov av renovering och trafiksituationen runt skolan är besvärlig. Det här har vi tittat på i omgångar utan att kunna lösa på något bra sätt. Att flytta över skolan till den "säkra" sidan blir till gagn för barnen och för utbildningen, sade Ingemar Jernelöf.

Byggstart 2017

Ruth Rahkola välkomnade planerna på en ny och funktionell skola i centrala stan och därtill bättre tillgång till förskoleplatser.

Resten av det "Norrmalmskoleområdet" upplåts alltså åt bostäder. Hur dessa kommer att se ut, är oklart och exakt hur många bostäder det blir, beror på hur högt man bygger.

– En större detaljplan, som den här, tar uppemot ett år att färdigställa och kan klubbas under våren 2016.

Byggstarten av bostäderna är satt till hösten 2017 och två år senare, hösten 2019, är satt som inflyttningstid.

Flytta tennisbanorna

Andra intressenter förutom skola och bostäder, kommer att beröras av projektet. Exempel på det är tennisbanorna som ligger ovanför Norrmalmia. Dessa kommer att få flytta på sig, vart är oklart. Det finns också ett bostadshus på samma område. Det får också stryka på foten.

Kommunens utredare Lars Nilsson, tog upp det faktum att kommunen tror att hela skolrockaden kommer att kunna genomföras utan ersättningslokaler.

– Sammanlagt blir det plats för cirka 700 elever i den nya skolan, 250 på högstadiet, 250 på mellanstadiet plus 140 i klasserna 1 till 3. Utöver detta tillkommer eleverna från särskolan, som i dag består av ett 30-tal elever, säger han.

Öppnar för inflyttning

Brith Fäldt (V) var väldigt glad över de nya planer och menade att många kommunala "proppar" nu kommer att lösas.

– Vi har ett hårt tryck på inflyttning till kommunen och det här skapar många nya bostäder. Det här gör att lättare för folk som vill sälja sina hus att få en lägenhet, vilket öppnar för att barnfamiljer kan flytta in i de hus som blir lediga. Det är också positivt med ett samlat utbildningsområde i centrala stan.

Brith Fäldt passade också på att avslöja att den nya skolsatsningen gör att högstadiet i Öjebyn blir kvar i Öjebyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om