Ny restaurangutbildning med lokala råvaror

En restaurangutbildning med fokus på lokalproducerade och ekologiska råvaror har i dagarna startats av Vuxenutbildningen i Piteå kommun i samverkan med utbildningsföretaget Norrländsk Utbildningskonsult (Nuab). Utbildningen har förstärkts med yrkessvenska och tack vare det har många från invandrargrupperna sökt utbildningen.

Hälften av deltagarna, 7 av 14, i den nya restaurangutbildning som Vuxenutbildningen i Piteå har dragit i gång tillsammans med Nuab, har invandrarbakgrund. På onsdagen besökte man Försöksgården i Öjebyn. Till vänster i förgrunden ser vi Fatiha Negadi och till höger om henne Prisca Sundqvist. Övriga på bilden är Marina Andreyeva Stening, Alexander Pava, Elin Andersson, Salah Rihami, Sofia Burman, Thanyarat Nornin, Jennie Johansson, Sara Westberg och Cecilia Grahn.

Hälften av deltagarna, 7 av 14, i den nya restaurangutbildning som Vuxenutbildningen i Piteå har dragit i gång tillsammans med Nuab, har invandrarbakgrund. På onsdagen besökte man Försöksgården i Öjebyn. Till vänster i förgrunden ser vi Fatiha Negadi och till höger om henne Prisca Sundqvist. Övriga på bilden är Marina Andreyeva Stening, Alexander Pava, Elin Andersson, Salah Rihami, Sofia Burman, Thanyarat Nornin, Jennie Johansson, Sara Westberg och Cecilia Grahn.

Foto: maria johansson

PITEÅ2008-09-18 06:00
Den nya utbildningen har en kurslängd på 27 veckor och en inriktning mot restaurang och storkök. Den motsvarar restaurangutbildningen som ges i gymnasieskolan. I utbildningen ingår även sammanlagt sju veckors praktik.
Råvaror i världsklass
Utbildningen ges på dagtid och har sin bas i restaurangköket vid Campus Holmen i Öjebyn. Där får de 14 kursdeltagarna, av vilka hälften har invandrarbakgrund, lära sig vad som behövs för att gå vidare ut i arbetslivet inom de olika inriktningar som restaurangyrket erbjuder.
En viktig fokuseringen i utbildningen blir närproducerade och ekologiska råvaror. Ett samarbete har etablerats med Matproducenterna i Norr, en ekonomisk förening med 31 livsmedelsföretag i Norrbotten och Lappland som medlemmar, och Hushållningssällskapet i Norrbotten.
- Vi har ett skafferi här i norr fyllt av råvaror med en kvalitet och smakrikedom som är i världsklass, säger kursledaren och kocken David Engström.
- Dessutom finns det många fördelar med lokalproducerat; varorna är fräschare genom snabba leveranser, har bättre hållbarhet samt att körsträckorna minskar. Samtidigt får du en helt annan relation till producenterna, du kan ta din bil och åka ut till gården, säger Engström.
Mångkulturellt kök
Utbildningen har också satsat på invandrargrupperna med ett extra stöd i yrkessvenska för att underlätta för dem med annat modersmål än svenska. Genom att även låta utbildningen omfatta 200 poäng i yrkessvenska gör man det inte bara lättare för invandrare att gå utbildningen. Dessutom får man del av det mångkulturella köket i utbildningen och förhoppningen är att mötet mellan olika matkulturer ska inspirera till nya spännande maträtter.
Deltagarna i den nya restaurangutbildningen deltog på onsdagen i en rundresa som arrangerades av Matproducenterna i Norr. På programmet stod bland annat guidad visning/fältvandring på Försöksgården i Öjebyn och ett studiebesök hos mjölkproducenten Peter Marklund i Sjulsmark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om