Ny misshandel på öppen gata i centrala Piteå

Flera fall av misshandel i centrala Piteå fick stor uppmärksamhet under sommaren. Flera ärenden har avskrivits av polisen, medan något pågår. Natten mot söndag var det dags igen.

Den öppna ytan i anslutning till Max-parkeringen och Blå ängeln är en plats som ofta nämns i samband med händelser, enligt Piteåpolisen. Dock inte alltid som ett område för brott och stök. (Arkivbild)

Den öppna ytan i anslutning till Max-parkeringen och Blå ängeln är en plats som ofta nämns i samband med händelser, enligt Piteåpolisen. Dock inte alltid som ett område för brott och stök. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Piteå2021-10-01 08:00

Vid flera tillfällen har det handlat om grupperingar av unga personer som misshandlat. Ola Lundström har ännu inte hela greppet på händelsen i helgen, när en man blev misshandlad av flera personer, och kan därför inte säga om det rör sig om personer ur samma krets.

– Jag vet inte hur det är i det senaste fallet. Men tidigare har det varit ungefär samma gruppering som varit ute och bråkat. De har sökt konflikter för att få till de här bråken. Alla går inte att bevisa. Det blir lite blandat. 

Enligt Lundström rör det sig om personer i åldern 15-18 år och där det i vissa fall finns koppling till andra brott som olaga hot och ringa narkotikabrott. Det är dock inte en homogen grupp.

– Det kan vara olika många vid olika tillfällen. Men det är två, tre stycken som är centrala, sedan drar det iväg i lite olika gruppkonstellationer.

Vad har du för reflektion kring det som hänt under sommaren?

– Det räcker med att du har en eller två individer som är starka i en grupp och som är orolig eller mår dåligt och som vill dra igång bråk. Då kan många haka på i grupp. Det blir grupptryck. Det behöver inte vara så mycket större än så.

undefined
Flera av sommarens misshandelsärenden i Piteå, kopplade till ett antal unga personer, är avskrivna. "Vi kan ha en fullständigt klar bild över vad som hänt, men det behöver inte räcka till ett åtal", säger förundersökningsledare Ola Lundström. (Arkivbild)

Ola Lundström pratar om tre eller fyra anmälningar.

– Det kanske inte låter som så mycket, men å andra sidan kanske vi inte får in allt. Det kan hända saker på stan som inte kommer till vår kännedom. Det är tillräckligt mycket för att man ska tänka att det är ett problem. Vi har varit förskonade från den här typen av bråk.

De tidigare ärendena, var ligger de i dag?

– Några har vi jobbat med ganska hårt och vi har fått skriva av dem. Något är fortfarande öppet.

Att polisen har en klar bild av ett skeende betyder inte att det räcker till ett åtal. 

– Det är ofta där man strandar, säger Ola Lundström.

Vad handlar det om då?

– Vittnesuppgifter kan gå isär. Man kan ha sett ett bråk, men vara osäker på vem som gjort vad. Det blir för spretigt för att rätten ska förstå. Du hamnar ofta i ett läge där en slår först och en annan försvarar sig. Då har man en diskussion om nödvärn.

En försvårande faktor i utredningen är att brotten begåtts vid en tid på dygnet när många är berusade.

– Det är inte ofta folk är så rediga att de kan lämna solklara vittnesuppgifter. Det kan vara fragment här och där. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!