Kvinno- och tjejjouren Pärlan i Älvsbyn gick nyligen ut med att de lägger ner verksamheten och stänger boendet.
Även Kvinnojouren Hera i Arvidsjaur har beslutat att gå samma väg.
Anledningen är en lag för skyddat boende som ställer högre krav på verksamheten. Bland annat måste boendena vara bemannade en stor del av dygnet, något inte de ideella jourerna har ekonomiska möjligheter att leva upp till.
– Jag mycket oroad över läget i Norrbotten när fler och fler kvinnojourer lägger ner, säger Elisabeth Qvarnström, ordförande för Kvinnojouren Lillasyster i Piteå.
Hon bedömer att de inte heller kommer att söka tillstånd för sitt boende enligt de nya tillståndskraven, men att det finns behov av ett boende i Piteå, som ger kvinnor en första tillflyktsmöjlighet.
– Just nu har vi råd att ha ett egenfinansierat akutboende. Det innebär att vi kan låta kvinnor bo där men vi får inte placeringar från socialtjänsten. Vi kommer nog att kunna ha öppet boendet ett par år i alla fall, men för att få en långsiktigt stabil finansiering för hela jourens verksamhet behöver vi också få till en finansiering från kommunen.
Det egenfinansierade boendet handlar dock inte om något skyddat boende som socialtjänsten kan erbjuda med skalskydd och isolering.
– Det kanske istället är för de kvinnor som behöver en snabb mellanlandning eller tillflyktsort, eller av någon anledning inte vill vända sig till myndigheter, säger Elisabeth Qvarnström.
Hon ser situationen som relativt positiv, åtminstone på kort sikt, för Kvinnojouren Lillasyster och Kvinnojouren Iris i Luleå. Men läget är betydligt tuffare för de mindre jourerna runt om i Norrbotten, varav många nu tvingas lägga ner.
Hon menar att jourerna blir inkastade i byråkrati fast de egentligen ska vara ett alternativ till det offentliga.
Hur ser du på den nya lagen?
– Den hotar jourerna och den ideella verksamheten i hela landet. Syftet med den nya lagen var delvis att reglera de vinstdrivande privata alternativen, men då har man förbisett den erfarenheten som de ideella jourerna har. Det är där det blir fel, fast syftet kanske var gott från början, säger Qvarnström.
Socialstyrelsen tar nu fram föreskrifter och allmänna råd som ska preciserar de krav som ska ställas på boendena. De beräknas träda i kraft på våren 2025.