– Det är under dagen man skapar förutsättningar för att det ska vara trevligt på kvällen, om det är då man väljer att ha sex, vilket 70 procent av svenskarna väljer. Det är när barnen har lagt sig, gärna med lampan släckt och gärna utan att prata med varandra, säger Alexandra Rejsmar.
Genom sitt arbete försöker hon förändra den bilden. Tillsammans med Matilda Carleson poddar hon om sex i "Alla våra ligg".
– Jag har alltid tyckt att relationer varit väldigt fascinerande, ända sedan jag var liten och lekte med barbiedockor och tittade på Disney. Sen när jag blev äldre kom sex in också, med ytterligare en dimension av att kunna ta på fysiskt. Sen är det leken runt det, att man kan få människor att känna och dynamiken kring det – det är väldigt intressant, tycker jag.
Men varför är det så laddat och svårt att prata om sex?
– Jag tror att vi är oroliga för att andra vet något som inte vi vet och är rädda för att bli avslöjade. Vi får sexualundervisning i skolan, sen får du gissa dig till resten, men det finns ändå massa krav på dig om vem du ska vara när det gäller sex. Sex är inte ett rum där vi har kunnat ta våra barn i handen och navigera runt i, vi har misslyckats på den fronten som föräldrar.
Så du tycker att vi borde prata mer om sex generellt?
– Ja! Men folk är så fokuserade på själva ligget, det är inte vad det handlar om. Det handlar om att sätta ord och känslor på vad man upplever kring sex, säger Alexandra Rejsmar.
Om man vill ha bra sex behöver man först ta reda på vad man själv gillar. Sen gäller det att kunna kommunicera det till sin partner.
– Om du inte har kommunicerat till din partner vad du drömmer om eller vill ha, kan du inte heller förvänta dig att få det. Jag och min partner har levt ihop i 18 år och kan ändå inte läsa varandras tankar. Även fast vi kanske tycker vi borde det ibland.
Ett tips när man väl vill dela med sig av sina önskningar till sin partner är att utgå från sig själv.
– Använd ord som: "jag blir sugen när" eller "jag blir avtänd när" för det handlar ju om dig och vad du har för förutsättningar. Du måste själv pinpointa när det händer något för dig och sätta det i en kontext, vad är det som gör att det här händer dig nu? Om det finns något din partner kan göra för att underlätta för dig – kommunicera det.
Är det svårt att säga för att man inte vill såra?
– Ja, jag tror det. Sen handlar det nog också om skam. Är det märkligt att jag tycker om det här? Hur vet jag att min partner inte tycker att det är skitkonstigt? Sen tar vi lätt saker som kränkningar och kritik men det handlar väl också om hur vi säger saker, säger Alexandra Rejsmar.
PT:s läsare kan vänta sig fler råd och tips från vår nya krönikör. En gång i veckan kommer hon att dela med sig av sina tankar om sex och relationer – och hon tar gärna emot tips på ämnen att skriva om.
– Jag kanske tipsar om hur man blåser liv i en långvarig relation som går på lågvarv. Oavsett ämne, om det är lättsamt eller ett tyngre ämne, så försöker jag alltid att roa och underhålla, säger Alexandra Rejsmar.