Ny hastighet sänker farten

Bilisterna har visserligen sänkt farten, men inte lika mycket som hastighetsgränserna har sänkts. Det visar mätningar som NTF gjort på riksväg 99 och länsväg 383 i Norrbotten.

Sänkta hastighetsgränser ger säkrare trafik.

Sänkta hastighetsgränser ger säkrare trafik.

Foto: Johan Ardefors / Vägverket

PITEÅ2010-06-17 06:00
Förra året beslutade Vägverket (nuvarande Trafikverket) om en mängd nya hastighetsgränser anpassade till vägarnas säkerhetsstandard. I de flesta fall innebar detta en sänkning av hastighetsgränserna. I Norrbotten har ett tiotal större vägar och ett 50-tal mindre vägar fått sänkt hastighet.
På två av vägarna, riksväg 99 mellan Haparanda och Övertorneå och länsväg 383 mellan Börjelslandet och Boden, har Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) mätt hur hastighetsgränserna respekteras av bilisterna.
"Steg i rätt riktning"
Den första mätningen gjordes i april 2009. Då var 90 kilometer i timmen högsta tillåtna hastighet på båda vägsträckorna, och bilisterna höll en medelhastighet på 88 kilometer i timmen.
I april i år gjordes nya mätningar. Högsta tillåtna hastighet är numera 80 kilometer i timmen på de två vägsträckorna, och bilisterna höll en medelhastighet på 81 kilometer i timmen. Medelhastigheten har alltså sjunkit, men bara med sju kilometer i timmen trots att hastighetsgränsen sänkts med tio kilometer i timmen.
- Det är naturligtvis inte tillräckligt bra, men det är i alla fall ett steg i rätt riktning, kommenterar Lars Martinell, verksamhetschef för NTF Norrbotten.
Martinell är inte överraskad över att efterlevnaden blivit sämre vid den nya lägre hastighetsgränsen.
- Vi har sett samma resultat tidigare vid liknande studier.
Räddar liv
NTF tror att mer information om syftet med hastighetssänkningarna kan förbättra efterlevnaden.
- Vi måste skapa förståelse för behovet av att ersätta det gamla hastighetssystemet med ett nytt och mer modernt. Det gamla systemet är från början av 1970-talet och inte alls anpassat efter de krav vi har i dag. Numera vet vi att en anpassning av hastighetsgränserna efter vägarnas standard kan rädda åtskilliga liv.
I teorin ska en sänkning av medelhastigheten med sju kilometer i timmen minska antalet trafikdödade med 31 procent och antalet svårt skadade med 22 procent.
Bra för miljön
Miljön mår också bättre av de nya hastighetsgränserna, påpekar NTF.
- Bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppet från bilarna är lägst vid cirka 70 kilometer i timmen. Motorerna är helt enkelt injusterade så att de fungerar bäst vid denna hastighet, säger Lars Martinell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om