Ny daglig verksamhet för funktionsnedsatta

Smaragden, en ny verksamhet som erbjuder verksamhet till personer med funktionsnedsättningar, öppnar på måndag.

Handledarna Ulrika Johansson och Ylva Ögren och enhetschef Lisa Sandberg ser fram emot att öppna ny daglig verksamhet tillsammans.

Handledarna Ulrika Johansson och Ylva Ögren och enhetschef Lisa Sandberg ser fram emot att öppna ny daglig verksamhet tillsammans.

Foto: Helene Markström.

Piteå2019-11-29 12:03

På måndag slår Smaragden upp portarna och välkomnar de första brukarna. Mellan tio till tolv personer med beslut om daglig verksamhet via LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) eller SoL (socialtjänstlagen) kommer ha sin sysselsättning här.

– Behovet av platser är stort och väntelistan lång. Sedan Bryggan stängde behöver vi hitta nya lösningar. Därför kommer vi kombinera verksamheten på Smaragden och rikta en del mot äldre personer med funktionsnedsättning. De kommer erbjudas mer anpassade aktiviteter och miljö än vad vi kan erbjuda dem idag på andra dagliga verksamheter, säger Lisa Sandberg, enhetschef, socialtjänsten.

Ulrika Johansson och Ylva Ögren är handledare på Smaragden. Ulrika tar med sig sina erfarenheter från äldreomsorgen och Ylva sina från tidigare arbete inom stöd och omsorg.

– Det är jätteroligt att få bygga verksamheten tillsammans. Vi kommer utgå från den enskildes förmåga och intresse och skräddarsy den sysselsättning som passar. Exempelvis kan det bli så att vi handledare följer med under arbetspass på annan plats, säger Ulrika.

De personer som har sysselsättning genom daglig verksamhet arbetar max sex timmar per dag.

I Piteå kommun drivs daglig verksamhet sedan tidigare på Safiren, Topasen och Kristallen på Furunäset samt Rubinen och Boendepatrullen i centrala Piteå. SAVO, Föreningspatrullen, Repris är andra varianter på sysselsättning som kan erbjudas personer med LSS eller SoL- beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!