Ny arbetsgrupp utreder stödboende för missbrukare

Det är fortfarande oklart om det blir något stödboende för missbrukare. Förslaget är ett led i att minska kommunens kostnader för institutionsvård. Att ett LSS-boende för barn öppnar är däremot spikat.

Gunilla Granqvist, enhetschef vid missbruk och beroende. (Arkivbild)

Gunilla Granqvist, enhetschef vid missbruk och beroende. (Arkivbild)

Foto: Frida Heikki

PITEÅ2019-04-28 15:33

Ungefär ett år har gått sedan socialnämnden började titta på förslag till hemmaplanslösningar i syfte att minska socialtjänstens enorma budgetunderskott. Ett av förslagen kom från psykosocialt stöd och handlade om att öppna ett stödboende för missbrukare. Kommunledningen i form av arbetsgruppen "Framtidens stöd och omsorg" har nu tagit tag i frågan. Arbetsgruppen har till uppgift att omdana Stöd och omsorg i grunden, liksom man gjorde med äldreomsorgen för ett antal år sedan när "Framtidens äldreomsorg" sjösattes. I arbetsgruppen finns kommunens högsta chefer, så som Ylva Sundkvist, Thomas Backeström och Fredrik Sjömark, samt representanter från kommunstyrelsen, bland andra Helena Stenberg (S), Brith Fäldt (V) och Håkan Johansson (M). Socialnämndens ordförande Sven-Gösta Pettersson (S) sitter också med i arbetsgruppen.

– Vi har haft två möten. Stödboendet för missbrukare diskuteras där, men vi har inget konkret beslut kring den biten, säger han.

Sven-Gösta Pettersson menar att kommunen måste se över hela boendesituationen för denna målgrupp och att det sannolikt kommer ta tid innan några konkreta förslag kommer på bordet.

Gunilla Granqvist, enhetschef vid missbruk och beroende, understryker att ett kommunalt stödboende inte kommer kunna ersätta institutionsvården.

– Nej, det kan det inte. Vi tänker att det kanske skulle vara möjligt att minska behandlingstiden för en del personer. Ett halvvägshus ersätter inte behandlingshem, det är olika saker, säger hon.

– Det skulle ge en intensivare öppenvårdsbehandling. Man kan inte tjäna in institutionsbehandling på ett halvvägshus, men man kan tjäna människoliv, säger Gunilla Granqvist.

Hon menar att investeringen i ett halvvägshus kanske inte kommer ge några konkreta besparingar i socialtjänstens budget, men att det skulle innebära en samhällsbesparing.

– De som söker hjälp hos oss har omfattande problem med missbruk och beroende, de behöver ganska mycket hjälp och vi måste hjälpa dem. Kommunledningen måste helt enkelt fundera över vad som är rimliga investeringar i människors liv. Det är inte bara en fråga för socialtjänsten, det är en fråga för alla Piteåbor, säger Gunilla Granqvist.

Ett annat förslag från socialtjänstens personal handlade om att inrätta ett LSS-boende för barn under 18 år i kommunens egen regi. Det finns i dag 2–3 barn som är LSS-placerade utanför kommunen och varje placering kostar minst en miljon per år.

– Vi räknar med att vi kommer ha fyra platser. Belägger vi bara två av dem så kommer kostnaden vara break even, fyller vi alla fyra så sparar vi pengar, säger Sven-Gösta Pettersson.

Det kan också innebära att kommunen kan ta emot barn från andra kommuner.

I nuläget är däremot lokalerna på Hummerstigen vattenskadade och i behov av reparation, vilket innebär att det kommer att ta en tid innan boendet är igång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!