Nu ska björnarna jagas som aldrig förr

Länets björnar har anledning att darra. 75 nallar ska läggas på rygg i Norrbotten i år - om länsstyrelsen får bestämma. Därmed skulle fällrekordet slås med bred marginal.Tabell. > Antal fällda björnar i länet

Björnstammen växer så det knakar - och därför vill länsstyrelsen gå till motattack.

Björnstammen växer så det knakar - och därför vill länsstyrelsen gå till motattack.

Foto: Torleif Andersson

PITEÅ2008-06-24 06:00
Rapporterna duggar tätt om björnar som river, björnar som springer, björnar som simmar ...
- Vi vet inte exakt hur stor björnstammen är. Men all tillgänglig information pekar på ett rekordantal, vilket motiverar en offensiv från vår sida med ökad avskjutning, säger Karina Lövgren, fältchef vid länsstyrelsen.
- Vi vill förebygga något som kan växa ut till ett stort problem, menar hon.
En fjärdedel i norr
I Sverige uppskattas björnstammen till mellan 2 500 och 3 000 djur.
En fjärdel av nallarna sägs finnas i Norrbotten, alltså någonstans mellan 650 och 750 björnar.
Och i år vill länsstyrelsen låta förpassa 75 björnar till de sälla jaktmarkerna.
Rekordantal
Under 1990-talet och i början av 2000-talet låg fällantalet på runt tiotalet björnar per år.
Mellan 2004 och 2006 sköts över tjugo nallar årligen i Norrbotten - och i fjol drog siffran iväg till 46 fällda björnar.
Mot den bakgrunden är en tänkt tilldelning av 75 björnar en rejäl ökning.
Finjustering
- Men i siffran 75 inkluderas även illegalt skjutna djur, nallar som fallit offer för skyddsjakt, i trafiken och liknande, förklarar Ronny Edin vid naturvårdsenheten.
Tilldelningen inför höstjakten kommer alltså finjusteras, allt eftersom dylika omständigheter blir kända.
Dessutom är det Naturvårdsverket som har sista ordet beträffande slutkvoten - om än verket av hävd brukar gå på länsstyrelsens linje.
Simmande björn
Den senaste ovanliga, omskrivna iakttagelsen i Piteåtrakten gällde den björn som sågs (och filmades) simmande i vattnet i Piteås inre skärgård.
Det var på tisdagskvällen förra veckan som björnen observerades utanför Långörarna, där den klev i land, på sommarstugeön, i närheten av både Fårön och campingen Borgarudden.
- Björnar är duktiga på att simma, och varken stora vattendrag eller starka strömmar utgör något hinder. Men jag ställer mig tveksam till att björnen finns kvar på Långörarna, säger Lasse Olsson, naturvårdsbevakare.
Trafiken farligare
Så länge inte en björn utgör något direkt hot, eller ställer till med skada, får naturen ha sin gilla gång.
- En mindre ö är inte tillräckligt stor för att föda en björn, och som sagt, nallen har inga problem med att ta sig vidare och dessutom är det känt att den rör sig över stora arealer, säger Lasse Olsson.
- Björnar är naturligt skygga och rädda för människor. Som regel finns ingen anledning till oro. Risken för att råka illa ut i trafiken är betydligt större, konstaterar Olsson.
Vill man ändå gardera sig för den minimala riskfaktorn för ett oönskat björnmöte under skogspromenaden, gör man det lämpligast genom att framkalla ljud, prata, sjunga eller skramla med ett par nycklar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om