"Nu krävs det värme"

Bäruppköparen Leif Ögren håller med om att det ser lovande ut, men är lite för luttrad för att ta till sig glädjeprognoser i förväg.– Nu krävs det värme.

Bäruppköparen Leif Ögren tror på ett bra bärår, men han efterlyser värme och är lite för luttrad för att ta ut något i förskott.

Bäruppköparen Leif Ögren tror på ett bra bärår, men han efterlyser värme och är lite för luttrad för att ta ut något i förskott.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2015-07-15 16:05

Ögren känner givetvis till SLU:s årliga bärprognos, men han litar mer på egen erfarenhet och de iakttagelser som är gjorda i skog och mark.

– Det kan bli mycket bra, men det krävs värme så att bären mognar. Vi har noterat en viss försening för blåbären, men en långsam mognad är gynnsamt för bärens kvalitet.

SLU:s prognos för inlandet talar om dålig bärtillgång?

– Det är för tidigt att sia om. Det som händer de närmaste veckorna blir avgörande. Normalt börjar vi köpa in bär i början av augusti. Vi får se hur det blir, men jag räds inte årets bärsäsong, säger Leif Ögren.

Hjortronläget

Vad vet du om hjortronläget?

– Hjortron är svårast att bedöma, men nog tror jag på bär i låglandet. Sen mognad innebär dock att det inte plockas lika mycket hjortron. Thailändarna har mer erfarenhet av blåbär.

I år har Leif Ögrens företag anlitat 170 thailändska bärplockare som anländer den 23-24 juli. Plockare som får stöd och vägledning.

Men Ögren hoppas slippa icke-bärplockare i markerna.

– Vi har inget emot så kallade fria plockare, men folk som är felinformerade och utan erfarenhet innebär problem och det är stor risk att det kommer många sådana i år, säger Leif Ögren.

Migrationsverket

I år har elva företag ansökt och fått tillstånd för 3 943 bärplockare och 193 servicepersoner av Migrationsverket.

Som mest kom det in drygt 6 500 ansökningar 2013. Förra året minskade ansökningarna till knappt 3 400, varav knappt 2 900 fick arbetstillstånd. En orsak till 2014 års nedgång kan ha varit de tidigare två årens goda bärtillgång.

Regelverket för arbetstillstånd som gäller utomeuropeiska plockare har successivt förändrats, men i år är regler och kollektivavtal samma som 2014.

Migrationsverket skriver på sin hemsida att det under senare år har rapporterats om EU-medborgare som plockat bär och farit illa. Men dessa kommer inte Migrationsverket i kontakt med eftersom EU-medborgare omfattas av den fria rörligheten inom EU och därför inte behöver något arbetstillstånd för att plocka bär i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om