Nu kommer snön – igen

Kanske har vintern rasat ut, men kommunens gatuchef Ulf Nordin tar inte ut något i förskott. Redan i veckan kan det ramla ner 2-3 decimeter snö.

Sand. Gator och vägar är snöfria och just nu är det sandupptagning som gäller i Piteå. Enligt uppgift någon vecka senare än i fjol.

Sand. Gator och vägar är snöfria och just nu är det sandupptagning som gäller i Piteå. Enligt uppgift någon vecka senare än i fjol.

Foto: Maria Johansson

Piteå2016-04-04 05:00

Om 2015 var ett extremt år för snösvängen i Piteå, så har 2016 varit mer normal. Snön har ramlat ner i jämn takt och det har gått åt lite mindre sand än i fjol. Det är en bra början för att hålla budgeten (17,8 miljoner för 2016), men en summering är inte möjlig förrän i slutet av december.

Om SMHI:s prognos håller så kommer det att falla en hel del snö i veckan, men det lär inte tära alltför hårt på budgeten. Den största risken är plogskador när snö ska bort från bar asfalt.

– Vi har goda förhoppningar att klara årets budget. Det var värre i fjol som var ett extremt år, säger Ulf Nordin, enhetschef för Piteå kommuns v/a och gator.

De första månaderna 2015 var mycket snörika och redan då var budgeten överskriden med 3,5 miljoner kronor. När 2015 summerades så stannade underskottet på tre miljoner.

– Vi lyckades spara in en del på slutet eftersom vi inte fick något snöfall i december, säger Ulf Nordin.

2015 års underskott för snösvängen (dit hör också sandning och sandupptagning) innebar att man fick ta hälften från sommarunderhållet och resten från samhällsbyggnadsnämnden.

– Normalt brukar det endera vara mycket snö eller mycket halka, men i fjol var det mycket av allt.

Än värre var det snörika 2010 då snösvängen backade med sex miljoner kronor.

Snösvängens budget räknas alltså årsvis, men när vi pratar om vinter så tänker vi normalt 2015-16 och ett tag var det väldigt halkigt i vinter.

Har det gått åt mer sand än normalt?

– Nej, 2015-16 har vi gjort av med 6 000 ton, 2014-15 8 000 ton och 2013-14 9 000 ton. Det är klart att det innebär lägre kostnader, men det är svårt att säga exakt.

En snösväng kostar cirka en halv miljon så det finns anledning att planera verksamheten och kanske ha lite is i magen.

– Vi kollar väderprognoser och kanske väntar lite ibland för att slippa åka ut två gånger. Det är en balans mellan kvalitet och ekonomi, säger Ulf Nordin.

Snösvängen drar igång när det blir mer än 3-5 centimeter på gång- och cykelvägar och 7-12 centimeter på vägarna.

Sedan ett par år prioriteras gång- och cykelvägar jämfört med lokalgator. Det minskar risken för cykelolyckor och dessutom är det lättare för bilar att ta sig fram.

– Vi har också underhållshyvlat två gånger i år. Det har vi igen på våren i form av ökad säkerhet och faktiskt kan det ge en liten besparing, säger Ulf Nordin.

En del snö och då särskilt i centrala Piteå måste forslas bort och då är målet så korta transporter som möjligt, men i år har det behovet varit lite mindre än i fjol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om