Nu grävs det kommunalt avlopp i Vitsand

Det kostar mycket pengar för fastighetsägarna i Vitsand och Hemlunda när de tvångsansluts till det kommunala avloppsnätet. Samtidigt har den totala projektkostnaden vuxit.
– Preliminärt handlar det om cirka 35 miljoner kronor, säger Fredrik Bellander, chef för vatten och avlopp på Pireva.

I Vitsand grävs det för fullt. Sammanlagt berörs cirka 170 fastighetsägare i Vitsand och Hemlunda som måste betala en bra bit över 100 000 kronor.

I Vitsand grävs det för fullt. Sammanlagt berörs cirka 170 fastighetsägare i Vitsand och Hemlunda som måste betala en bra bit över 100 000 kronor.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2014-03-20 21:56

När det för två år sedan blev känt att Piteå kommun ville tvångsansluta fastighetsägarna till det kommunala avloppsnätet så protesterade många. Kanske särskilt fritidshusägare som bara vistas i stugan under kortare perioder.

Men kommunens viktigaste argument var och är att skydda den kommunala huvudvattentäkten och med stöd av miljöbalken och vattentjänstlagen är anslutningen tvingande.

Vitsand och Hemlunda

Projektet har försenats med nästan ett år, men sedan ett par veckor arbeter teknik- och gatukontoret för fullt i Vitsand. Den 24 mars går anbudstiden ut för Hemlunda och när väl en entreprenör utsetts så är förhoppningen att arbetet ska vara i gång under våren.

– Hemlunda är uppdelat i två etapper. Den första delen görs i år och sedan avslutas arbetet under 2015, säger Fredrik Bellander.

Sammanlagt berörs cirka 170 fastighetsägare i Vitsand och Hemlunda. Hela projektet är kostnadsberäknat till 35 miljoner kronor. Ungefär hälften av den kostnaden landar på fastighetsägarna.

Stora kostnader

Är det fortfarande många som protesterar?

– Nja, visst har det förekommit, men vi har varit tydliga med informationen och de flesta har nog förstått att det här är nödvändigt.

Anslutningen av spillvatten / avlopp kostar mellan 90 000 och 110 000 kronor. Den som dessutom ansluter dricksvattnet får räkna med ytterligare tusenlappar.

– Det kan väl handla om cirka 130 000 sammanlagt för avlopp och dricksvatten, säger Fredrik Bellander.

De ovan redovisade kostnaderna gäller fram till tomtgränsen. Fastighetsägaren ska dessutom själv betala för att dra ledningen över den egna tomten och in i huset. En kostnad som kan variera kraftigt.

Kan få ersättning

De flesta fastighetsägare löser förmodligen finansieringen själva, men Pireva kan vid behov godta en avbetalningsplan. Enligt Bellander strider det inte mot ägardirektiv eller bolagsordningen.

– Nej, det är okej. Det styrs av vattentjänstlagen.

Den som har investerat i en relativt ny (max 20 år) enskild avloppsanläggning med godkänt miljötillstånd har rätt att få viss ersättning nu när alla fastigheter tvångsansluts.

– Vi har sagt att man måste visa kvitton för de kostnader man i så fall har haft och sedan är det rak avskrivning med fem procent per år, säger Fredrik Bellander.

FAKTA Vattentjänstlagen 2006/412

Kommunens skyldighet att ordna vattentjänster:

6 § Om det med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljön behöver ordnas vattenförsörjning eller avlopp i ett större sammanhang för en viss befintlig eller blivande bebyggelse, skall kommunen

1. bestämma det verksamhetsområde inom vilket vattentjänsten eller vattentjänsterna behöver ordnas, och

2. se till att behovet snarast, och så länge behovet finns kvar, tillgodoses i verksamhetsområdet genom en allmän va-anläggning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om