PT har tidigare berättat om Jörgens bryggarkonster som prisbelönades när han ställde upp i SM i hembryggning av öl i våras. Under några år har han förfinat hantverket och bryggt ett stort antal ölsorter i liten skala hemma i villan.
Nu har han och hustrun Jeanette beslutat sig för att utveckla hobbyn och starta ett mikrobryggeri på kommersiell basis.
– Det är fortfarande i liten skala. Vi siktar på ett 300-liters bryggverk. På varje bryggning får man ut 800-900 flaskor öl. Jag vill betona att det inte är en fabrik, utan ett hantverk. Allt görs för hand och vi siktar på att brygga en gång i veckan.
Till våren
Det rustika stenhuset ligger granne med glashyttan på Furunäset. PNF som äger fastigheten ska iordningställa och paret Bergstedt hyr. Planen är att de första ölen ska vara klara till våren.
Bryggeriet har fått namnet Pite Bryggeri AB. En rad ölsorter kommer att tillverkas.
– Det finns 85 typer av öl, så det finns lite att välja bland. Riktigt så många kommer inte vi att göra, men några olika sorter blir det, säger Jörgen Bergstedt.
Målsättningen är att göra även svaga öl av lättölskaraktär.
– Det är faktiskt lite svårare. Det är lättare att dölja eventuella brister med hög alkoholstyrka.
Till restauranger
Öldrickande kanske lite fördomsfullt kan klassas som en manlig sysselsättning, men Jeanette vill gärna ändra på den synen.
– Att sitta och bälga stora stark är en sak, men öl är oerhört variationsrikt och spännande att kombinera till olika maträtter.
Till vilka ska ni sälja ölen?
– I första hand till restauranger i Piteå med omnejd. Som exempel finns ju Doktorsvillan och nästa år öppnas Bishop Arms.
Pite Bryggeri AB ska husera i halva byggnaden, men i den andra halvan är det inte uteslutet att andra aktörer ordnar olika typer av event.
Hur finansierar ni den här satsningen?
– Vi satsar delvis själva, men måste också låna. Vi väntar också på besked om ett investeringsbidrag från länsstyrelsen, säger Jörgen Bergstedt.