Northvolts konkurs: "150-200 Piteåbor kommer drabbas"

Batteritillverkaren Northvolts konkursbesked skakar Sverige. Piteås kommunalråd Patric Lundström tycker att situationen är beklaglig och säger att Piteå ska arbeta för att ta emot de som vill arbeta i Piteå. Samtidigt uppstår språkutmaningar när många som inte pratar svenska ska söka jobb. 
– Utmaningen för Piteå blir att acceptera att engelska används på jobbet, säger han.

Northvolts konkurs skakar industrisverige. Stor osäkerhet råder nu kring batteritillverkarens framtid och många riskerar att förlora sina jobb. Piteå näringslivschef uppskattar att 150-200 Piteåbor drabbas av konkursen. (Arkivbild)

Northvolts konkurs skakar industrisverige. Stor osäkerhet råder nu kring batteritillverkarens framtid och många riskerar att förlora sina jobb. Piteå näringslivschef uppskattar att 150-200 Piteåbor drabbas av konkursen. (Arkivbild)

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Piteå2025-03-13 08:30

Nyheten i korthet

  • Batteritillverkaren Northvolt har ansökt om konkurs, vilket kan bli Sveriges största industrikonkurs någonsin. Tusentals jobb riskerar att försvinna och samhällen som Piteå och Skellefteå står inför stora utmaningar.
  • Mellan 150-200 Piteåbor påverkas direkt av konkursen. Piteås kommunalråd Patric Lundström uttrycker att det är viktigt att ta hand om de drabbade och att kommunen har beredskap för detta.
  • En utmaning för Piteå blir att acceptera engelska på arbetsplatserna, då många av de drabbade inte pratar svenska. Northvolt har anställt människor från över 100 nationaliteter och använt engelska som primärt språk på jobbet.

Northvolt i Skellefteå har ansökt om konkurs, en process som uppges bli den största industrikonkursen i Sveriges historia. Tusentals personer riskerar nu att förlora sina jobb, samtidigt som Skellefteå kommun ställs inför de svåra utmaningar som den enorma konkursen innebär för samhället. Piteå kommuns nytillträdda näringslivschef Mikael Samuelsson har även han tagit del av konkursbeskedet och beklagar det inträffade.

– Det är otroligt tråkigt att behöva bevittna det som nu händer. Det finns så många aspekter i det här, inte minst från ett Piteåperspektiv där vi har medborgare som drabbas men också den gröna omställningen som är så viktig. Det känns väldigt tråkigt att vi inte kunnat etablera en batteritillverkning i norra Europa, säger han.

– Vi har någonstans mellan 150-200 Piteåbor som direkt påverkas i form av sin anställning i Northvolt. Vi har också enskilda företag och leverantörer som nu riskerar att drabbas ekonomiskt.

Vad kan Piteå kommun göra i detta läge?

– Vi fortsätter att jobba i nära samarbete, framförallt då med Skellefteå kommun. I allt det tråkiga som händer måste vi försöka tillvarata den kompetens som friställs på ett bra sätt. I vilka former det ska ske är för tidigt att svara på. I dagsläget gäller det att se individerna som drabbas och ta hand om dem. Men vi har en beredskap för detta. 

undefined
Mikael Salomonsson, vd på Pikab och näringslivschef på Piteå kommun. (Arkivbild)

Piteås kommunalråd Patric Lundström (S) beklagar situationen men säger att det ännu är för tidigt att veta hur processen kommer att slå mot samhället.

– Jag nåddes av konkursbeskedet när jag kom till kontoret i morse. Det är väldigt tråkigt. Samtidigt vet vi ännu inte hur konkursen kommer att falla ut. Kommer konkursförvaltaren att driva verksamheten vidare eller kommer man att säga upp alla? Det är frågor vi ännu inte har svar på, säger han.

Northvolt har som mest haft drygt 5000 anställda och många har redan blivit uppsagda under den plågsamma process som slutligen lett fram till dagens konkursansökan. Patric Lundströms säger att hans tankar går till de drabbade arbetstagarna, inkluderat de många utlandsfödda som offrat mycket för att flytta till Skellefteå. 

– Det här är väldigt beklagligt. Det finns många livsöden här. Vi har familjer som rivit upp allt, sålt allt de äger och har för att flytta till Sverige och Skellefteå. Nu kommer de kanske att stå utan jobb.

undefined
Northvolt januari 2025.

Northvolt huserar stor industriell kompetens och många som arbetar på fabriken i Skellefteå har hög utbildning inom både industriell produktion och relaterade kunskapsområden. Patric Lundström säger att man från Piteås sida nu tittar på vad man kan göra för att stötta både drabbade arbetstagare och Skellefteå som kommun.

– Vi måste titta på om vi kan stötta upp här och hitta arbetstillfällen åt folk i Piteå. Då handlar det om att matcha mot näringslivets och kommunens behov, säger han.

undefined
Stora mängder kompetens frigörs när många högutbildade anställda på Northvolt nu riskerar att förlora sina jobb. I Piteå pågår nu ett arbete där man ser över hur man ska möta upp de personer som kan tänka sig att arbeta i Piteå. (Arkivbild)

En storskalig rekrytering till Piteå är däremot inte problemfri. Kommunens eget behov ligger främst inom vård och omsorg, kompetenser som Patric Lundström säger att man inte hittar på Northvolt. Istället handlar det främst om kompetens som skulle kunna gynna Piteås industrier. Då Northvolt anställt människor från över 100 nationaliteter uppstår dock språkbarriärer. På Northvolt har man sedan länge använt engelska som primärt språk på jobbet, något Patric Lundström menar skulle utgöra en utmaning för arbetsplatser i Piteå.

– Om de som drabbas av Northvolts konkurs är beredda att flytta till Piteå så tar vi så klart emot dem, men det kräver också anpassning av oss. Omställningen som Piteå då behöver göra är att acceptera engelska på jobbet. På Northvolt har man accepterat att man inte behöver kunna svenska. Där har man pratat engelska. Det skulle vara en stor omställning för Piteå.

undefined
Patric Lundström (S), kommunalråd. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!