Norskt kronfall minskar köplust i Sverige

Norska kronan har rasat i värde vilket resulterat i sämre löner för de svenskar som åker över gränsen för att arbeta och som hejdat lusten för norrmän att handla i Sverige. Grundboven i dramat är drastiskt sjunkande oljepris.

Turistcenters chef Katarina Johansson flaggar för fortsatta norska besök trots kronfall.

Turistcenters chef Katarina Johansson flaggar för fortsatta norska besök trots kronfall.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2015-01-12 05:00

Sedan 2009 har valutamarknaden känt av en ständigt fallande norsk krona. Det uppger sparekonom Claes Hemberg, vid Avanza i Stockholm. Från att ha legat på 1.30 i flera år låg norska kronan 6 januari på 1 krona och två öre.

– Det är det fallande oljepriset som spökar, säger han.

5 januari redogjorde PT att under perioden 2000-2010 låg råoljepriset på nivån 140 dollar per fat, men sedan dess har priset hela tiden gått ned. I somras kostade råoljan 115 dollar per fat, för att vid årsskiftet vara nere på 57 dollar.

Och den norska valutan påverkas av råoljepriset.

Minskad efterfrågan

Att råoljepriset gått ned beror på att USA dubblerat sin produktion av så kallad skifferolja och att OPEC-länderna dumpat mycket olja på marknaden för att få in pengar. Det har, förklarar Claes Hemberg, gjort att också Norge fått sämre betalt för sin exportolja vilket bidragit till minskat värde på norska kronan.

– Norsk olja är inte lika efterfrågad på marknaden och det gynnade Norge att OPEC- länderna kunde sätta råoljepriset, men det kan de inte längre, säger Avanzas sparekonom.

Lägg till det att norska riksbanken sänkt styrräntan för att stärka ekonomin, men det har skett på bekostnad av kronkursen. Till bilden hör också att investerare gör inga nyinvesteringar och säljer av sina aktier i norska bolag.

Sämre betalt

– De vänder sig i stället till exempelvis amerikanska bolag, säger Claes Hemberg, som pekar på att Norge skulle kunna använda sin rika oljefond för att stimulera ekonomin, men det gör inte grannlandet.

Kronfallet ger flera effekter. Det blir billigare för svenskar att semestra på andra sidan gränsen, men för de som åker till Norge har löneläget blivit sämre.

– Men jag tror att svenska ungdomar kommer att fortsätta att åka till Norge för att arbeta eftersom det faktiskt finns jobb där, säger Claes Hemberg.

För norrmännen har det också blivit 30 procent dyrare att köpa hus i Sverige, och det blir inte längre lika lönsamt att köpa svenskt kött i gränsbutiken.

Frågan är hur det blir framåt? Claes Hemberg tror på fortsatt norsk låg kronkurs eftersom det inte finns mycket som talar för att oljepriset ska gå upp.

– Scenariot fortsätter med ett oljepris som kan bli ännu lägre än nu och det gör att också norska kronkursen kan fortsätta falla, säger sparekonomen.

Norska kronfallet Turismen i Piteå

Norges bank sänkte styrräntan med 25 punkter den 10 december med effekt att norska kronan försvagades från 1,03 svenska kronor till 1,02 svenska kronor vilket är den lägsta nivån sedan februari 2004. Det är över 14 år sedan den norska och svenska kronan var lika mycket värda.

Källa: Avanza.se

2013 omsatte turismen i Piteå 499 miljoner kronor.

Totalt antal övernattningar/besök: 1 029 000.

Varav:

Sverige: 823 829.

Utländska: 205 171. Av det svarade norska turister för 80 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om