Piteå kommun har beslutat lägga 200 000 kronor på en stenkista med ramp och en ny flytbrygga vid Norrstrands badplats, i det område där sjuårige Ola Lundkvist drunknade 1974.
Vetskapen om satsningen har väckt allmänna frågor och påpekanden om att bottnen i området fortfarande består av blålera.
Duk på botten
Jenny Axelsson, avdelningschef vid Piteå kommuns kultur- och fritidskontor, anser dock att Norrstrand är säkert.
– Sedan 1980-talet finns det på botten en duk som vi undersökt. Det har också gjorts geotekniska undersökningar med dykare i området och vi har lagt ut ny sand, säger Jenny Axelsson, som också menar att det inte är hundraprocentigt klarlagt vad som orsakade drunkningsolyckan 1974.
– Badplatsen stängdes, men det berodde på att vattenkvalitén var dålig, säger hon.
Säker badplats
– Jag känner till olyckan och vi får frågor om den. Men i dag är området oerhört långgrunt på grund av landhöjningen. Det ser inte ut som det gjorde under 1970-talet. Vi bedömer att det är en säker badplats, annars skulle vi inte hålla den öppen, säger Axelsson.
Hon uppger också att den duk som finns går från stranden ut mot den brygga som ska byggas rakt ut. Bryggan kommer inte att vinklas för att skära av badplatsen.
Det kommer inte heller att placeras någon markering där duken tar slut och där lerbottnen tar vid. Piteå kommun kommer inte att sätta in någon badvakt.
– Nej, man badar på egen risk och hamnar man utanför duken får man börja simma, säger Jenny Axelsson.