– Norrmejeriers ägare behöver den här prisökningen för att överleva den djupa mjölkkrisen som vi ännu inte kan se slutet på, säger Anders Fredriksson, vd, Norrmejerier.
Det mest besvärande enligt Norrmejerier, är en överproduktion i Mellaneuropa bland annat på grund av Rysslands blockad mot jordbruksprodukter. Den tuffa konkurrensen påverkar till exempel försäljningsvärdet på osten och därmed lönsamheten för Norrmejeriers ägare.
Utvärderingar av handelns tidigare initiativ visar att det finns ett stöd för att konsumenterna kan tänka sig att betala ett högre pris för mjölken då syftet är att stärka mjölkproduktionen. "Den pågående debatten har ökat medvetandet om betydelsen av att handla svenskt och norrländskt, att det gynnar arbetstillfällen i regionen, öppna och attraktiva landskap med en biologisk mångfald, men också för att säkerställa en lokal mjölkproduktion med hög kvalitet", skriver Norrmejerier i ett utskick.
Konsumenterna efterfrågar norrländska mejeriprodukter från gårdar med god djurvård, att korna går på bete och enbart får GMO-fritt foder och att produkterna håller hög kvalitet.
– Vi känner oss otroligt lyckligt lottade att de norrländska konsumenterna backar upp Norrmejeriers produkter och de norrländska mjölkbönderna. Den styrkan gör en prisökning möjlig för att långsiktigt säkra norrländsk mjölkproduktion, säger Anders Fredriksson.
Att genomföra en prisökning tar lite tid. I väntan på att prisökningen får effekt har styrelsen fattat det svåra beslutet om en sänkning av avräkningspriset med 10 öre per kg mjölkråvara.
– Just nu är sänkningen nödvändig, men det är egentligen inte något vi som ägare klarar av. Priset är redan lågt, sommarens väder har gett oss extra kostnader för foder och dessutom gör vi extra ansträngningar kopplat till den extrema kylan. Men så fort prisökningen på dryckesmjölken är genomförd, då kan vi åter öka ersättningen för den mjölkråvara vi levererar, säger Henrik Wahlberg, Norrmejeriers ordförande.
Herbert Nyman, mjölkbonde och styrelseledamot i LRF, befinner sig på Mjölkföretagardagarna i Umeå, med cirka 200 deltagare när PT når honom.
– Det här är inte bra för mjölkbönderna i norra Sverige, läget är redan ansträngt och det här innebär ytterligare en försämring, säger han.
Han ser dock ändå konsumenternas starka stöd för Norrmejerier och mjölkbönderna i norr som något positivt.
– Det är viktigt att konsumenterna handlar vår mjölk och ost.