De norrbottniska brevskrivarna riktar hård kritik mot den föreslagna förvaltningsplanen, eftersom de anser att Östersjöns rådgivande kommitte inte tagit hänsyn till Norrbottensregionens åsikter.
- Ingen av våra synpunkter om vildlaxens situation har tagits med i förslaget, därför agerar vi nu direkt mot kommissionen, säger Bo Johansson ordförande i Pite älvs ekonomiska förening.
Konsekvenser för glesbygden
I brevet till generaldirektören för EU:s fiskedirektorat pekar norrbottningarna på att den vilda Östersjölaxen inte gynnas av den nuvarande fiskepolitiken. Detta får i sin tur konsekvenser för sportfisket i regionen och därmed även för den norrbottniska glesbygdens utveckling.Norrbottningarna reagerar på att deltagarna i den rådgivande kommitten nästan uteslutande representerar aktörer och organisationer som är aktiva kring södra Östersjön.
- Ordföranden för den arbetsgrupp som tagit fram förlaget är en yrkesfiskare från Umeå. I övrigt finns ingen representant från norra Sverige eller Finland, som är det område som producerar nästan all vild lax i Östersjön, säger Bo Johansson.
Viktiga åtgärder
I den norrbottniska skrivelsen framhålls en rad punkter som viktiga för den framtida laxförvaltningen.Bland annat bör den vilda laxen tillåtas återvända till sina hemälvar för reproduktion och småskaligt skördande baserat på varje enskild stams bärkraft. Det kommersiella yrkesfisket ska till allra största delen inriktas på odlad lax.
För att Norrbottensregionen ska kunna konkurrera mot andra regioner med turistfiske efter lax vill brevskrivarna att förvaltningen garanterar ett visst minimiantal uppvandrande laxar i respektive älv.
Brevskrivarna vill också att det kommersiella fisket ska bedrivas med metoder så att den vilda laxen kan sorteras ut och återutsättas oskadad.
Bakom skrivelsen står de ekonomiska föreningarna i Kalix och Pite älvar, Stiftelsen i Råne älvdal, länsstyrelsen i Norrbottens län samt Pajala, Överkalix och Övertorneå kommuner.