Årets test tog plats på Sjöbodan och åtta fisksorter avsmakades. I år finns ett märke mindre än ifjol eftersom Gösta Hannells surströmming har ”tagit en paus” på grund av minskad efterfrågan. De senaste åren har även Guldfisken och Höga kusten försvunnit.
Sex fantaster
Fiskarna bestod av fem hela och tre sorters filéer. De fick sin sälta, konsistens, smak och sitt utseende bedömda av den kräsna panelen bestående av sex fantaster. En del av dem började älska den salta fisken redan i sjuårsåldern medan andra väntade med debuten tills de var 40. Juryn var eniga om att de hela fiskarna, som vanligt, smakar bättre än filéerna. Utom Alice Lanner som tycker att filéer är mycket lättsammare och godare.
– Vi åt fjolårets Röda ulven-filéer nyligen och de var verkligen jättegoda.
”Rosa orm”
Men de tre filéerna som presenterades på PT:s test, såg ynkliga och lite konstgjorda ut. Smaken imponerade inte heller på någon av deltagarna, tvärtom. Bottennappet var Röda ulvens filéer som inte fick många plus. Kallax filéer såg konstgjorda ut medan Oskars vann filékampen.
– Den här ser ut som en rosa orm, kommenterade Alice Lanner Kallax filéer.
Barnbarnet Amanda Lanner vill dock inte helt förkasta filéerna.
– De smakar mer burk än hela fiskar, men de har blivit mycket bättre. Förut var de stenhårda.
Kallax favoriten
Efter mycket funderande, smakande och luktande, stod till slut en norrbottnisk klassiker som överlägsen segrare med hela 4,6 poäng; Kallax hela strömmingar. Oskars, som ofta ligger i toppskiktet vid surströmmingstester, var lite svår att bena men enligt delar av panelen hade den perfekt kött medan andra tyckte att den var lite lös. Även fyran, den romstinna Mannerströms, var ojämn i konsistensen.
– Jag tycker den var mjölig, sade Greger Wikström.
– Stenhård och för salt, men röd och fin, sade Anna Lanner.
Oskar Sundqvist, vars surströmmingsrekord är 14 fiskar, berättar att han förberett premiären och har bjudit hem sin son och svärfar.
– Jag ska äta surströmming i kväll också, så det blir ”en dubbel” idag.
Kompensation
En som kompenserar all förlorad surströmming under sina första 40 år, är Greger Wikström. För det var först vid den åldern som han vågade smaka något som han tyckte luktade så illa. Sedan dess är han fast.
Efter noggrann avsmakning och dokumentering av testsorterna, gör han som avslutning en jätteklämma som närmast kan liknas vid en stor bit smörgåstårta.
– Om vi ätit surströmming kvällen före och det blir över några fiskar har jag inget emot att äta en klämma till frukost morgonen efter också, säger han.
Anna Lanner, betraktar fascinerat när han hugger in på den enorma smörgåsen.
– Du måste vara stor i käften när du rymmer den där klämman, var hennes kommentar.