Norrbotten saknar räddningsdykare

Åtta människor i länet miste livet genom drunkning förra året, och det är den fjärde högsta siffran i landet. Men begränsade resurser gör att räddningstjänsten i Norrbotten inte har några specialiserade dykare, och brandmännen kan i värsta fall stå hjälplösa om någon skulle försvinna djupt under vattenytan. Men efter den tragiska drunkningsolyckan i Luleå där en bil körde över kajkanten så kan en ändring vara på gång.

"Vi har faktiskt bra resurser när det gäller ytlivräddning. Vi övar mycket både från båt och bräda, och har räddat flera liv på det sättet", säger Torbjörn Johansson, räddningschef  i Piteå.  (Arkivbild)

"Vi har faktiskt bra resurser när det gäller ytlivräddning. Vi övar mycket både från båt och bräda, och har räddat flera liv på det sättet", säger Torbjörn Johansson, räddningschef i Piteå. (Arkivbild)

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2008-08-13 06:00
Den ökade simkunnigheten bland svenskarna har gjort att drunkningsolyckor har dalat på räddningstjänstens prioriteringslista.
Allmänhetens säkerhet har i stället blivit en ekonomisk fråga.
Under 50- och 60-talet hade många kommuner en egen dykare som dygnet runt var redo att rädda liv, men de försvann en efter en i takt med att det infördes krav på yrkesdykarlicens.
I dag kostar det flera hundra tusen kronor om året att ha en beredskapsklar grodman och bara nio av landets 21 län tycker sig ha råd med det.
Och det kan få förödande konsekvenser om olyckan väl skulle vara framme.
"Otryggt för allmänheten"
- Vi har cyklop, våtdräkt och fenor i bilen och försöker ha personal på varje skift som är mer lämpade för sådana här uppgifter ifall något skulle hända. Men självklart känns det inte bra att åka ut på ett drunkningstillbud och veta att man kanske inte kan göra så mycket. Vi jobbar bara på efter bästa förmåga, säger Jan-Eric Vidgren, brandmästare i Piteå.
Räddningstjänsten i Piteå har aldrig haft någon anställd räddningsdykare, men under 80-talet hade två av brandmännen dykning som intresse.
Men sedan de slutade står Piteå helt utan utbildade dykare. Men de är absolut inte ensamma.
Bara femton kommuner i landet har i dagsläget en specialutbildad dykare anställd hos räddningstjänsten.
Och Rättvik i Dalarna är den orten som ligger närmast rent geografiskt - drygt 80 mil bort.
- Det är väldigt märkligt att det inte finns någon närmare, men det är väl en kostnadsfråga antar jag. Men det känns ju otryggt för allmänheten att det är så, säger Jan-Eric Vidgren.
- Här i Piteå får vi larm om drunkningstillbud ungefär en gång om året, men det är ju en gång för mycket när man har otillräcklig utbildning, fortsätter han.
Inget krav på dykare
Enligt Räddningsverkets pressekreterare Karin Viklund så finns det inga krav på att en kommun måste ha en räddningsdykare, utan det är upp till respektive räddningstjänst att bestämma vad de vill lägga sina pengar på.
Men ekonomifrågan i kombination med för få drunkningstillbud gör att många väljer bort de kostsamma dykarna.
- Vi måste ju lägga pengarna på det som är viktigast och vi har faktiskt bra resurser när det gäller ytlivräddning. Vi övar mycket både från båt och bräda, och har räddat flera liv på det sättet. Men när det gäller djupare vatten än tre meter är situationen värre, säger Torbjörn Johansson, räddningschef i Piteå.
Trots att antalet drunkningsolyckor i Norrbotten är relativt många jämfört med övriga landet så har man hittills klarat sig utan särskilda dykare.
Men efter den tragiska olyckan i Luleå för två år sedan där en bil körde över kajkanten och en man drunknade har räddningstjänsten i Luleå börjat fundera över om man inte ska satsa på en egen dykare i alla fall.
En utredning i ärendet pågår för fullt just nu och beräknas presenteras inom kort.
- Trots att det är en bit mellan städerna så kan en ung, frisk människa klara mer än en halvtimme i nollgradigt vatten och sedan bli helt återställd. Så det är något som vi i Piteå också skulle kunna ha användning av, även när det gäller eftersök, säger en positiv Torbjörn Johansson.
Visste du att ...
För drygt 100 år sedan drunknade cirka 1 000 svenskar varje år. Men i takt med att allt fler lärde sig simma förändrades statistiken. 103 personer i landet omkom genom drunkning förra året jämfört med 135 under 2006. Fjolårets siffra är den lägsta som har registrerats någonsin.
Endast fem av de omkomna var under 18 år, och även det är en rekordlåg siffra. Två tredjedelar av de som under 2007 miste livet i vattnet var över 50 år. 90 procent av de omkomna var män.
De senaste tio åren har i snitt 8,5 personer drunknat i Norrbotten varje år, men siffrorna varierar beroende på sommarvädret.
De flesta drunkningstillbuden inträffade i samband med fiske, antingen från land eller från en båt. Många av dem hade kunnat undvikas om en flytväst hade funnits med i bilden. Alkohol är också en bov i dramat.
I dagsläget finns det räddningsdykare i Sotenäs, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Malmö, Ystad, Trelleborg, Karlskrona, Kalmar, Västervik, Stockholm, Västerås, Norrköping, Falun och Rättvik, enligt Sveriges Radio Västerbotten.

Källa:
Svenska livräddningssällskapet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om