Norrbotniabanan ska byggas

Norrbotniabanan ska byggas. Det har regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om.– Vi insisterade på att Norrbotniabanan skulle skrivas in i budgeten, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Lorents Burman, ordförande för Norrbotniabanegruppen, hoppas och tror att planering och projektering av Norrbotniabanan äntligen ska komma i gång.

Lorents Burman, ordförande för Norrbotniabanegruppen, hoppas och tror att planering och projektering av Norrbotniabanan äntligen ska komma i gång.

Foto: Skellefteå kommun

PITEÅ2014-10-22 16:30

Enligt Sjöstedt är det Vänsterpartiets förtjänst att det finns en särskild skrivning om Norrbotniabanan i regeringens budget som presenteras på torsdagen. I korthet innebär det att regeringen lovar att en byggstart av Norrbotniabanan ska ske inom ramen för nästkommande infrastrukturplan.

– Det här är mycket viktigt för både Norrbotten och Västerbotten och en fråga som jag har drivit hårt i förhandlingarna med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Jag är glad att vi nu kan gå vidare med den här stora klimatsatsningen, säger Jonas Sjöstedt.

Norrbotniabanan finns inte med i Trafikverkets nuvarande infrastrukturplan?

– Nej, men det innebär att regeringen måste tillsätta pengar så att projektering och så småningom byggande kommer i gång.

Alla är för

Förutom att det är bra för klimatet, vilka fördelar ser du med Norrbotniabanan?

– Den är avgörande för stora delar av industrin i Norra Sverige. Vi måste ha pålitliga och bra transporter för gods. Vi får också tillgång till snabba persontransporter längs kusten där många människor bor och verkar, säger Jonas Sjöstedt.

Så väl Miljöpartiet som Socialdemokraterna har vid flera tillfällen uttalat sig positivt om Norrbotniabanan. Statsministern Stefan Löfvén lovade att banan ska bli verklighet på en direkt fråga från PT i våras.

– Ja, det är givetvis viktigt, men det är Vänsterpartiet som har tryckt på att det ska skrivas in i budgeten. Det var faktiskt det enda infrastrukturkrav vi hade i förhandlingarna med regeringen.

Ny EU-ansökan

Men det brådskar att komma till skott om regeringen av ser att söka EU-medel för planering och projektering.

– Regeringen måste tydligt visa att man vill ha Norrbotniabanan. Det finns en tidsplan för när EU måste ha in en ansökan, säger Jonas Sjöstedt.

EU har länge varit positiv till att pröva en medfinansiering av Norrbottniabanan och vid tre tillfällen har Norrbotniabanegruppen skickat in en ansökan, men problemet är att Alliansregeringen vid samtliga tillfällen vägrat godkänna ansökan.

Nu jobbas det för fullt med en ny ansökan. Det handlar om cirka 100 miljoner för planering och projektering av två delsträckor.

– Det känns som att den här regeringen kommer att godkänna en EU-ansökan. Det kontakter vi haft med den nya regeringen så känns det positivt, säger Lorents Burman, ordförande för Norrbotniabanegruppen.

Det brådskar

Via Trafikverket ska ansökningen i så fall tillstyrkas av regeringen och vara inlämnad till EU senast den 26 februari 2015.

Piteås kommunalråd Peter Roslund har i många år varit engagerad i Norrbotniabanan och känner givetvis glädje nu.

– Ja, men jag hade förväntat mig positiva besked av den nya regeringen. Det här är ett stort projekt som kräver många delbeslut, men det är viktigt att vi kommer i gång, säger Roslund.

Lorents Burman är inne på samma spår.

– Vi pratar om ett projekt som sträcker sig över minst tre mandatperioder så det är viktigt att vi kommer i gång i fall det skulle bli regeringsskifte 2018.

FAKTA Norrbotniabanan

Banans sex etapper är utredda, men det saknas järnvägsplaner (detaljplaner) där de exakta sträckningarna preciseras.

Bygget av järnvägen beräknas kosta cirka en miljard per mil.

Sträckan Umeå – Luleå är cirka 27 mil.

EU kan delfinansiera Norrbotniabanan med runt 50 procent för planering och projektering och med 30 procent för själva bygget.

Sammanlagt handlar det om cirka åtta miljoner kronor i EU-medel.

Att förverkliga Norrbotniabanan beräknas ta minst tio år.

Nuvarande Stambanan är mycket sårbar och Norrbotniabanan innebär bättre driftsäkerhet.

Transportkostnaderna för godstrafik beräknas minska med 30 procent.

Kolidioxidutsläppen beräknas minska med 80 000 ton per år.

Restiderna för persontrafik halveras.

Norrbotniabanan bedöms skapa förutsättningar för en hållbar samhällsutveckling, ökad konkurrenskraft för näringslivet och positiv regional utveckling som gagnar hela landet.

KÄLLA: Trafikverket och Norrbotniabanegruppen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om