Detta sedan regeringen gett Banverket i uppdrag att göra en översyn av den del av planen som avser investeringar.
Och för Norrbotniabanans förespråkare är det en missräkning. Norrbotniabanan finns helt enkelt inte med i framtidsplanen.
- Det här innebär att byggnation och planering stoppas. Något som regeringen uppenbarligen gett klartecken till. Miljöpartiet kräver att mer pengar skjuts till från regeringen och att planerna på att bygga Norrbotniabanan fullföljs, säger miljöpartiets språkrör, Peter Eriksson.
Banverket motiverar borttagandet av Norrbotniabanan med att pengarna helt enkelt inte räcker till allt. Alla program som anses ha samhällsutvecklande prägel, bland annat Norrbotniabanan, har därför prioriterats bort.
Prioriterat bort
- Efterfrågan på järnvägar har ökat med 20 procent de senaste åren. Samtidigt har prisökningarna stigit med 17 procent, men det har inte Banverket fått kompensation för, säger Katarina Noren, planeringsdirektör på Banverket.I det läget anser Banverket att det enda rätta är att prioritera dagens trafik och den trafik som kommer i gång när projekt som Botniabanan och Citytunneln i Malmö blir klara.
- Flera stora projekt har redan startat och är klara runt 2012. De kan inte ge full effekt i trafiksystemet om inte anslutande järnvägar byggs klart.
I december ska regering och riksdag ta slutlig ställning till den reviderade framtidsplanen.
Mörk framtid
Nästa vecka släpper Banverket dessutom sitt inriktningsförslag för perioden 2010-2019. Förslaget innehåller fem nivåer (beroende på hur mycket pengar Banverket får) och PT kan avslöja att Norrbotniabanan är mycket lågt prioriterat.- Norrbotniabanan finns med i någon av de högsta nivåerna, säger Katarina Noren.
Det innebär att Banverket måste få jackpot för att Norrbotniabanan ska hamna i framtidsplanen 2010-2019. Det låter som om Norrbotniabanans framtid är minst sagt osäker?
- Nästa år får vi regeringens direktiv och om vi får mycket pengar så kan Norrbotniabanan komma ifråga, säger Noren.
Piteås kommunalråd, Peter Roslund, är inte särskilt förvånad, men hade givetvis hoppats att remissvaren skulle påverka Banverkets prioriteringar.
- Vi har satsat för lite på infrastruktur under många år, men det verkar inte bli bättre med en moderatstyrd regering som tydligen satsar på storstäderna. I dag vet alla att Norrbotniabanan inte handlar om regionalpolitik, utan är en angelägenhet för hela landet. Men argumenten biter inte.
- Vi ger inte upp, men nu måste de borgerliga politikerna i Norrbotten och Västerbotten på allvar visa att de tror på projektet, säger Peter Roslund.