Norrbotniabanan på agendan under företagsfrukost

Under årets sista näringslivsfrukost i Piteå sammanfattades året. Gusten Granström, ceo för Norrbotniabanan, var också på plats och berättade om bygget och planerna.

Under fredagens företagsfrukost sammanfattades året.

Under fredagens företagsfrukost sammanfattades året.

Foto: Linda Sundström

Piteå2021-12-10 11:26

Den sista företagsfrukosten i Piteå arrangerades på Studio acusticum under fredagen.

Anna Åström, projektledare för Integration 101, berättade om sitt arbete med en förstudie om att integrera utlandsfödda entreprenörer in i svenska nätverk. Förstudien ska vara klar i januari 2022.

Många har ingen aning om att Företagarna finns, menar hon.

– Om man är så pass priviligierad och trygg i ett nätverk så har man ansvar att bjuda in. Är man inte inbjuden så vet man inte om att festen pågår, och även om man vet om det så kommer man inte, säger hon.

Regeringens beslut om en tidigareläggning av väg- och järnvägssatsningar diskuterades också. Gusten Granström, ceo för Norrbotniabanan och Helena Stenberg, kommunalråd i Piteå, diskuterade vad det betyder för Piteå och regionen.

Norrbotniabanan är en viktig del i den gröna industrialiseringen som sker och arbetsmarknaden kommer bli större i Norrbotten, menar Helena Stenberg.

– Vi har avsatt tre miljoner till planeringen av Norrbotniabanan, säger hon.

– Nu går vi in i en ny era där vi är en del av ett europeiskt transportsystem. Det fattas 27 mil för att det ska hålla ihop och det är en självklarhet att det hålet ska täppas till. Det här är ingen fråga om utan hur snabbt vi ska bygga och hur vi får pengar. Vi har avverkat 25 hektar skog, säger Gusten Granström.

Han skulle föredra att etappen Luleå-Skellefteå byggs från norr.

– Jag skulle vilja att vi börjar i Luleå och går söderut. Enligt Trafikverket finns det inga tekniska hinder för att börja i norr. Det är mer en resursfråga.

Företagsfrukosten avslutades med en sammanfattning av året inom Piteås näringsliv.

– Det har varit ett pandemiår, men det har ändå hänt mycket. Vi har fått många indikationer på att vi har ett starkt och livskraftigt näringsliv. Vi har många förfrågningar. I det stora hela känns det väldigt positivt, säger Helena Stenberg.

Om hon får välja ett ord som är viktigt inför 2022, vilket väljer hon då?

– "Piteåandan 2.0". Vi är stolta över det vi kan och gör. Piteåandan måste nu vidgas och bli en global Piteåanda, säger Helena Stenberg.

Gusten Granström pratade om Norrbotniabanan.
Gusten Granström pratade om Norrbotniabanan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!