Nolltolerans mot tafsande

Nolltolerans för alla former av våld och sexuellt ofredande gäller när Piteå ska dansa och le om två veckor.

Nolltolerans. Män som tafsar och ofredar har hamnat i fokus på sommarens festivaler. Om två veckor är det dags för Pdol och arrangörerna säger att nolltolerans gäller och satsar extra för att om möjligt slippa övergrepp. (ARKIVBILD)

Nolltolerans. Män som tafsar och ofredar har hamnat i fokus på sommarens festivaler. Om två veckor är det dags för Pdol och arrangörerna säger att nolltolerans gäller och satsar extra för att om möjligt slippa övergrepp. (ARKIVBILD)

Foto: Andreas Renlund

Piteå2016-07-12 19:30

Videon är inte längre tillgänglig

I sommar har fokus riktats mot mäns tafsande och ofredande av kvinnor/flickor på festivaler runt om i Sverige. I festivalvimlet har män/pojkar tagit sig friheter och gjort sig skyldiga till brottsliga handlingar. Det är nämligen ett brott att tafsa.

Pdol är förvisso ingen festival i den bemärkelsen, men med många människor samlade på en begränsad yta ökar riskerna. Något som fått festivalledningen att reagera.

– Vi har alltid haft nolltolerans mot våld och ofredanden men det är viktigt att se det här som ett problem hela året, om än det märks mest på festivaler, säger Pdol-generalen Fredrik Nilsson.

Att män beter sig illa och tar sig friheter mot kvinnor är ingen ny företeelse. Det sker överallt i samhället och är ingalunda bara ett ungdomsproblem. För någon månad sedan vägrade Högsta domstolen att ta upp fallet med en 55-årig polischef i södra Sverige som sexuellt ofredade sina kvinnliga kollegor på en julfest. Därmed står tingsrättens dom fast och mannen förlorar jobbet.

– Problemen är ingen nyhet, men det är bra att det lyfts upp till ytan nu. Det är viktigt att visa att det inte är okej och faktiskt brottsligt, säger Fredrik Nilsson.

Pdol-ledningen satsar extra resurser för att förebygga och om så är ta tag i problem som uppstår. Bland annat har ledningen haft möte med vakterna. Dessutom ska det finnas så kallade tillgänglighetsvärdar i området.

– Vi ska jobba på ett annorlunda sätt och direkt ta tag i det om något händer. Vi ska visa att vi bryr oss och även jobba förebyggande. Vi har också träffat kommunen och hoppas att fler ska engagera sig i ”vuxna på stan”. Dessutom ska det finnas personal i tydliga gula västar även när festivalkvällen är över, berättar Fredrik Nilsson.

Fredrik Nilsson hoppas givetvis slippa problem under årets festival, men beredskapen ska finnas.

– Vi har en plan för om något händer och om någon blir utsatt ska det finnas hjälp direkt, men den rättsliga delen är givetvis en sak för polisen.

Det är sannolikt störst risk att råka illa ut där det är trångt och berusningsgraden relativt hög.

– Ja, öltälten kan vara sådana ställen och vi ska ha möten med bland annat de som ansvarar för Kitteltältet, säger Fredrik Nilsson.

Niclas Alm, ordförande för Afterski Team Norrland AB som driver Kitteltältet, lovar fler vakter och större uppmärksamhet.

– Området är inhägnat och det är lättare att beivra dumheter. Vi går också ut på sociala medier för att informera och förebygga, säger Niclas Alm.

Fakta om sexuellt ofredande

Det är straffbart att tafsa.

Det räknas som sexuellt ofredande och kan ge böter eller fängelse i högst två år.

Om du drabbas av brott – larma personal/vakter/polisen omedelbart.

Ring 112 om det är akut.

Om möjligt fotografera eller filma den som har tafsat på dig.

Håll ihop med dina vänner och ta hand om varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om