Nattågen hotas

Antalet passagerare ökar markant på de norrländska nattågen. Trots detta finns det risk att Trafikverket tar bort ett av två nattåg.

Nattåg. Antalet resenärer ökar och protesterna är många, men risken finns att Trafikverket inom kort tar beslut om att minska nattågen från dagens två eller ett.

Nattåg. Antalet resenärer ökar och protesterna är många, men risken finns att Trafikverket inom kort tar beslut om att minska nattågen från dagens två eller ett.

Foto: Therese Hedman

Piteå2016-11-17 18:00

Under 2007 reste cirka 670 000 med de två nattågen i Norrland, men sedan minskade antalet resenärer år för år och nådde sin absoluta bottennivå 2014 då 369 236 reste. Men sedan hände något och under 2015 steg antalet resenärer markant till 465 531. En ökning som fortsatt under 2016 och till och med september har 375 182 rest med nattågen. Om den ökningen håller i sig så indikerar det närmare 500 000 resenärer under 2016.

– Vi ser ett trendbrott och det är givetvis positivt, men fortfarande är många platser tomma på Norrlandstågen, säger Bosse Andersson, utredningsledare på Trafikverket.

Inför varje ny upphandling utreds hur framtidens tågtrafik mellan den norra och södra landsändan ska se ut i framtiden. Tidigare i år genomförde Trafikverket en förstudie där man tittade på olika alternativ (två eller ett nattåg alternativt två nattåg under högsäsong och ett under lågsäsong) inför nästa upphandling 2018–2023.

Nu är Trafikverkets utredning ute på remiss och kritiken och oron är stor från många håll i fall nattågen minskas.

Föreningen Svenska Järnvägsfrämjandet anser att ”Endast ett nattåg skulle minska tillgängligheten i en grad som inte är trafikpolitiskt acceptabelt". Swedish Lapland som värnar besöksnäringen anser att försämrade kommunikationer är ett slag mot hela regionen.

Så väl Norrlandsförbundet som landstingets och Norrbottenskommunernas gemensamma tillväxtberedning är starka motståndare mot neddragningar av nattågen. Tillväxtberedningen skriver att ”Vi behöver två nattåg till Norrland och vår uppfattning är att staten ska ta sitt ansvar och stå för kostnaden för detta”.

För nattågen kostar. Enligt Bosse Andersson betalar Trafikverket cirka 120 miljoner kronor per år. Men att minska nattågen från två till ett innebär inte en halvering av kostnaden.

– Visst blir det en kostnadsminskning, men det är flera parametrar som ska vägas in. Om beslutet blir att gå ner till ett nattåg så kommer antalet vagnar att utökas på det kvarvarande nattåget. Jag skulle tro att cirka två tredjedelar av dagens lok och vagnar blir kvar, säger Bosse Andersson.

Det skulle kunna innebära en besparing på 40 miljoner kronor, men så enkelt är det inte.

– Nej, vi vet ju inte hur resandet påverkas eller hur operatörerna reagerar om vi minskar från två till ett nattåg.

Hur det än blir så är det Trafikverkets ansvar och uppdrag att skapa tillgänglighet för interkollektiva, det vill säga långväga resor. I december är ett beslut att vänta i frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om