Det går utmärkt att dokumentera fisken genom att väga och fotografera den innan den släpps tillbaka. Nappataget som tävlingsform är föremål för debatt och det är inte alla som tycker att det är okej. Men det är ett populärt inslag under sommaren i PT och numera har de flesta sportfiskare förstått att merparten av de fiskar som fångas ska återutsättas.
– Om vi vill ha ett hållbart sportfiske på sikt så måste alla anamma catch and release. Av det 15-tal öringar på 2,5 kilo och uppåt som jag får på en säsong så behåller jag en fisk som jag gravar, säger PT:s fiskeexpert Dan Marklund som har Arjeplogsströmmarna som hemmavatten.
Arjeplogsströmmarna
I år är premiären i Arjeplogsströmmarna satt till den 15 juni. En nyhet för året är att fiskeförbudet i Kvarnströmmen tas bort. Det är en liten och känslig ström som bör fiskas med omdöme.
En annan nyhet är att det blir tillåtet att maskfiska i A-strömmarna.
Omdiskuterat i sportfiskekretsar eftersom det nästan är omöjligt att rädda småöringar som svalt en metkrok.
– Vi tror inte att det spelar någon större roll, säger Börje Törnberg, kassör i A-strömmarnas fiskevårdsområdesförening.
Det kritiserade kraftverksbygget är under uppbyggnad, men förmodligen inte i drift förrän till hösten.
Inga rödingar
Redan den 7 juni är det för övrigt premiär i Slagnäsforsen. Där har man till skillnad från i Arjeplog kommit långt med fiskevården. Inga vilda öringar får tas upp och bara en fenklippt per dygn. Här kan man få riktigt stora Bergnäsöringar.
Även i år slopar Nappataget rödingen. Detta för att hjälpa till att bevara den känsliga fjällrödingen (salvelinus alpinus).
Det är med andra ord bara tävlingsklasser för abborre, gädda, harr och öring.
Mete av vitfisk
Dessutom fortsätter Nappataget med en särskild avdelning för mete av brax, id och mört. För de sportfiskare som är inriktade på specimenmete är det sedan länge en självklarhet att släppa tillbaka fisken efter dokumentation.
– Jag har redan hunnit få 97 idar i Alterälven och ett tiotal braxar i Jävreträsket. Nu är det snart dags att börja fiska i Piteälven. Där finns det riktigt stor brax, säger stormetaren Stefan Kjell från Öjebyn.
Som sagt, nu är det bara att ge sig ut och fiska. Vi vill gärna ha in spännande fiskeberättelser och givetvis foton. Och varför inte rörlig film på din fiskefajt.
Till sist, som fiskeoriginalet Sixten Degerlund alltid säger;
”Skitfiske på er!”