Svalt väder och regn är väl inget som vi solhungriga svenskar går i gång på, men för blåbär är det annorlunda.
– Blåbär är inte så beroende av badväder. De trivs bra när det är 10-15 grader och riklig tillgång på vatten, säger Dahlgren, som är analytiker vid Riksskogstaxeringen på SLU i Umeå.
Tittar vi bara på Norra Norrlands kustland så kan det mycket väl bli ett rekordår för blåbär. Läget är betydligt sämre i det norrländska inlandet.
– Det ser lite kärvt ut i lappmarkerna. Det kan bero på frostnätter, men också på insektsbrist. Det blir inte kart av blommorna, säger Jonas Dahlgren.
Mognare senare
Men även om prognosen är god för kustlandet så ligger bären en bit bort i tiden.
– Det är senare än normalt. I Södra Sverige har blåbär börjat mogna, men i Norrbotten är det nog snarast kart och i många fall är det fortfarande bara blommor, säger Jonas Dahlgren.
Enligt SLU:s bärprognos ligger bärtätheten i Norrland i år runt 40 procent över genomsnittet för de föregående tolv åren. Skillnaden i bärtätheten är dock, som sagt, stor mellan kust- och inland. Det talas också om stora lokala variationer, men den som letar på rätt ställen kan nog hitta blåbär i alla delar av landet.
Stor produktion
Bärprognosen bygger på en kombination av observationer av mängden blommor, kart och mogna bär från Riksskogstaxeringens landsomfattande provytenät och av återkommande observationer på permanenta provytor vid ett flertal försökslokaler utspridda över landet. Alla uppgifter i blåbärsprognoserna avser skogar med förekomst av blåbärsris.
Genom att utnyttja uppgifter om bärens vikt från SLU:s försöksparker, kan ungefärliga beräkningar av bärproduktionen göras. Dessa visar att den årliga produktionen av blåbär i Sveriges skogar under perioden 2007–2014 har varierat mellan 310 och 660 miljoner kilo och att årets produktion – med ledning av prognosen för bärtätheten - kan uppskattas till cirka 550 miljoner kilo.
– Årets blåbärsproduktion verkar bli en av de större vi har sett under de år som vi har kunna göra uppskattningar av totalproduktionen i våra skogar, säger Jonas Dahlgren.
SLU inventerar inte hjortrontillgången och har således ingen prognos för detta skogens guld och lingonen blir en senare fråga.