Bygglovsansökningarna strömmar in hos Piteå kommuns fysiska planering och under våren handlar det mycket om tillbyggnader som inglasade altaner.
Det är inte alltid så lätt att förstå hur en ansökan ska fyllas i.
– Vi råder alla att skriva ett mejl till oss på fysisk planering och höra sig för innan ansökan görs. Förhör dig till exempel om det finns några speciella krav i området du bor. Att ringa hit och få tag på någon är svårare eftersom vi är ute på fältet en hel del, säger Jörgen Näslund, byggnadsinspektör.
För att göra en ansökan krävs en ritning över huset om du till exempel ska bygga en inglasad altan. Har man ingen ritning kan man ställa en fråga till centralarkivet efter gamla bygglovsritningar.
Just att höra sig för innan ansökan skickas in sparar både tid och pengar för kommunen och för den som ska bygga.
Nytt från och med 2017 är att bygglovsansökan och tillhörande handlingar kan skickas in digitalt.
– Det föredrar vi eftersom vi försöker minska pappersmängden, säger Joakim Johansson, byggnadsinspektör.
Mellan sex och åtta veckor tar det att behandla en bygglovsansökan.
– Ju bättre handlingar desto snabbare går det att behandla den, säger Johansson.
Ungefär 30 procent av de ansökningar som kommer in är inte fullvärdiga utan måste kompletteras.
Vanliga fel är att underskriften saknas, att storleken inte är ifylld eller att skalstocken saknas. En ritning ska vara skalenlig och måttsatt med skalstock. Skalan är viktig eftersom handläggarna kalibrerar på datorn efter den.
– Vi vill inte ha ritningar på rutat papper! Det ska vara vanligt vitt papper eftersom det annars blir otydligt när vi scannar in ritningen, säger Näslund och påminner sökandena om att fylla i sin e-postadress.
Vad det kostar beror på hur stor tillbyggnaden är. För en byggnad mellan 16 kvadratmeter och 49 kvadratmeter är kostnaden 5 670 kronor plus startbesked (532 kronor) och avgift till Post och Inrikes tidningar (222 kronor). Behövs tillstånd av grannar blir det ytterligare 1 900 kronor.
I detaljplanerat område får generellt 20 procent av villatomten bebyggas.
– Men det finns planer som säger annat, säger Näslund som än en gång vill trycka på att det är bra att höra sig för innan ansökan skickas in.
Det går att besöka kommunen för att få hjälp och ställa frågor, men byggnadsinspektörerna fyller inte i ansökningar eller ritar.
– Vi kan visa hur man ska göra, men inte mer, säger Johansson.
På bygglovsansökan finns en fråga om vem som är kontrollansvarig. För en altan behövs för det mesta ingen sådan.
– Det är för mer komplicerade tillbyggnader som en certifierad kontrollansvarig behövs, säger Johansson.
För den som ska söka bygglov för en altan kan punkten orsaka en del huvudbry.
– Vi har bara en blankett för alla bygglovsansökningar.
Det finns speciella företag som åker runt och mäter in tomter och byggnader. Detta förs in på en karta som inspektörerna sedan använder sig av. Då kan de se om en byggnad eller en ansökan är korrekt. Innan tillstånd beviljas ser man hur mycket som är bebyggt på tomten och vad som redan finns där.
– Vi är inga byggnadskontrollanter utan inspektörer. Vårt jobb är att se till att det inte blir några tokigheter och att samhällskraven uppfylls, säger Näslund.