Missnöjda studenter
Hösten 2005 anmälde några studenter sin kurs i medie- och kommunikationsvetenskap på Musikhögskolan till Högskoleverket. Eleverna var bland annat missnöjda med utbildningens innehåll.Högskoleverket beslutade då att inleda en granskning, eftersom Musikhögskolan i Piteå inte ingick i utvärderingen som gjordes åren 2000 och 2001.
De brister man hittat bedöms som mycket allvarliga och efter granskningen har Högskoleverket beslutat att ifrågasätta Musikhögskolans rätt att examinera medie- och kommunikationsvetare.
- Kritiken är tydlig och vi tar den på största allvar. Redan 2005 anställde vi en lektor i medie- och kommunikationsvetenskap på heltid. Sedan dess har vi även arbetat med att höja kompetensnivån hos övriga anställda i ämnet, säger Pia Sandvik Wiklund, rektor vid Luleå tekniska universitet som driver Musikhögskolan i Piteå.
Ingen forskning
Just lärarkompetensen på utbildningen är en av många saker som Högskoleverket slår ner på. Man anser att de teoretisk och vetenskapliga delarna är för svaga och att eleverna inte ges tillräcklig kunskap inom huvudämnet medie- och kommunikationsvetenskap."A- och B-nivå präglas av det praktiska mediearbetet. Eftersom studenterna inte ges tillräckliga teoretiska kunskaper på A- och B-nivå sänks nivån på C- och D-kurserna", skriver Högskoleverket i sin rapport.
Man anser också att de flesta kursplanerna inom ämnet är bristfälliga och ofullständiga samt att det är svårt för lärarna att hålla sig uppdaterade eftersom det inte bedrivs någon forskning inom medie- och kommunikationsvetenskap vid Musikhögskolan i Piteå.
- Vi tar Högskoleverkets synpunkter på största allvar. Kritiken är berättigad med tanke på hur det har sett ut och ända sedan 2004 har vi arbetat med att höja kvaliteten på utbildningen. Det som står alldeles klart är att vi måste rekrytera personal med kunskaper inom medie- och kommunikation samtidigt som vi självfallet fortsätter att kompetensutveckla befintlig personal, säger Pia Sandvik Wiklund.
Musikhögskolan har nu ett knappt år på sig att förbättra utbildningen. Senast den 1 februari 2008 ska Högskoleverket ha fått en redogörelse om vilka åtgärder som vidtagits, därefter kommer man att ta ställning till om det finns skäl att återkalla examensrätten.