Museet visar utställning om hedersrelaterat våld
- Det är viktigt att museet tar plats i samtidsdebatten, speglar samtiden också och inte bara berättar om Pitebygden förr i tiden.Det säger Jonas Lundmark, chef för Piteå museum, som är först i Sverige med att visa en vandringsutställning om så kallat hedersrelaterat våld.
På utställningen kan man bläddra i några av de stora religionernas urkunder.
Foto: Jens Ökvist
Utställningen, som har vernissage i Piteå i morgon, lördag, och sedan visas fram till den 22 november varefter den går vidare till Norrbottens museum, vänder sig i första hand till ungdomar. Och många skolklasser på högstadiet samt gymnasieskolan är inbokade, men även ett par vuxengrupper har anmält sitt intresse.
Starkt berörda
- För ett år sedan besökte vi Diskrimineringsbyrån i Uppsala och såg utställningen, som berörde oss starkt, berättar
Ulrica Åström på Röda Korsets byrå mot diskriminering i Luleå, medarrangör av utställningen på Piteå museum.
Hedersrelaterat våld har länge varit ett hett diskussionsämne (debatten tog ordentlig fart efter mordet på Fadime Sahindal i januari 2002), utan att det blivit riktigt klargjort vad man menar med begreppet, påpekar Ulrica Åström.
Utställningen vill ge en breddad bild av hedersrelaterad våldsproblematik.
Generaliseringar
- Grunden till att den här utställningen kommit till är de generaliseringar som görs från olika myndigheters sida om våld i nära relationer och som handlar om etnicitet. Alla har en åsikt om hedersrelaterat våld och alla uttalar sig, men vad menar man egentligen? säger producenten Lina Gidlund från Diskrimineringsbyrån Uppsala och fortsätter:
- Vi vill väcka reflektion och skapa diskussion kring begrepp som heder och skam i det svenska samhället och om hur vi förhåller oss till det främmande.
När barn far illa är det viktigt att rätt insatser görs från samhällets sida, oavsett de inblandades etnicitet, kön, religion eller sexuella läggning; det är ett av utställningens budskap.
Vid en presskonferens inför lördagens vernissage får Lina Gidlund frågan om hedersrelaterat våld förekommer bland etniska svenskar. Hon vill inte ge något svar, utan föredrar att besökarna bildar sig en egen uppfattning efter att ha tagit del av utställningen.
Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin, känd från utställningarna "Ecce Homo" och "In Hate We Trust", har gjort utställningens fem bilder som illustrerar de kännetecken som brukar räknas upp för hedersrelaterat våld.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!