Smittspridning från personer utan symptom bedöms utgöra en mindre del av all smittspridning i samhället. Håller man avstånd är risken att bli smittad liten.
Men för att ge patienter och brukare inom vård och omsorg ett extra skydd säger Folkhälsomyndigheten att "munskydd eller visir kan övervägas som en extra patientsäkerhetsåtgärd vid ansiktsnära arbete inom vård och omsorg".
Utifrån detta har landets regioner agerat på olika sätt. Region Västerbotten har beslutat att munskydd alltid ska användas.
– Vi använder munskydd under hela besöket hos våra brukare. Man måste ro med alla åror i det här läget och munskydd är en av dem, säger Peter Näsström, verksamhetschef för hemtjänsten i Skellefteå.
Region Norrbotten rekommenderar i första hand visir vid nära arbetsmoment.
Enligt Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten, är det ingen större skillnad mellan visir och munskydd.
– De bedöms som likvärdigt effektiva i att skydda ”din nästa” från din utandningsluft.
Att visir rekommenderas är främst av praktiska skäl: Visir hindrar i mindre grad samtal och kommunikation, det är enkelt att sätta på korrekt och kan rengöras och desinficeras för återanvändning, skriver regionen.
Visir ger också personalen ett bättre skydd då det skyddar ögonen mot eventuellt stänk utifrån.
Men om inte de basala hygienrutinerna följs, och personal stannar hemma vid symptom, är varken munskydd eller visir meningsfullt, konstaterar regionen.