MRSA (meticillinresistena staphylococcus aureus) blir allt vanligare, om än Norrbotten och Sverige är relativt förskonade jämfört med många andra länder. Under 2014 rapporterades 75 nya fall (att jämföra med 40 fall 2013 och 30 fall 2012) i länet.
Av dessa var 24 smittade utomlands. Resterande 51 var sannolikt smittade i Sverige. Av dessa hittades tolv fall efter smittspårning inom sina respektive familjer. Fem smittades sannolikt i samband med vård/omsorg inom hälso- och sjukvården.
Vad beror ökningen på?
– Det finns flera faktorer, men en är att det i många länder sker en överutskrivning av antibiotika vilket gör att bakterier kan bli resistenta. Vi vet också att det i många länder är vanligt att det används antibiotika vid uppfödning av djur, exempelvis grisar, säger smittskyddsläkaren Anders Österlund.
Mat kan smitta
En annan smittkälla är mat utomlands. I normalfallet märker man inte ens att man smittats, men är ändå bärare av de potentiellt farliga bakterierna.
– Blir man sjuk kan det få allvarliga konsekvenser, men i Sverige har vi fortfarande antibiotikasorter som fungerar. Men det blir ett allt större problem och jag vill höja ett varningens finger.
Kan man skydda sig?
– Man bör vara noggrann med hygienen, särskilt utomlands. En enkel regel när det gäller maten är att den är ordentligt genomkokt och -stekt. Man bör också vara försiktig med sallad, säger Anders Österlund.
Värt att notera är att vid en svensk undersökning togs avföringsprov före och efter utlandsresan på ett antal personer. Av dessa var 30 procent smittade utan att de visste om det.
Färre unga
Klamydia är den absolut vanligaste könssjukdomen och under 2014 noterades 888 nya fall i länet. Trots de höga siffrorna ser Österlund en positiv trend.
– Ja, när det gäller de yngre, åldersgruppen 15-19 år, ser vi en minskning. Kondom är ett bra skydd när det gäller klamydia.
Klamydia är enkel att behandla, men obehandlad kan sjukdomen leda till sterilitet.
I höstas varnade Anders Österlund för sorkfeber, men hittills har det stannat vid 52 fall.
– Men faran är inte över. Se upp i vedbon och liknande utrymmen, säger smittskyddsläkaren.