Momsförslag slår hårt mot lokala aktörer

Regeringens förslag att slopa gruppregistrering för moms slår hårt mot lokala försäkringsbolag och banker. Sparbanken Nord får en merkostnad på 10-12 miljoner kronor per år.
– Det slår orättvist mot de små aktörerna, säger bankens marknadschef Christina Sandsten.

”Det här är ett förslag som är regionalpolitiskt negativt och som snedvrider konkurrensen” anser Peter Ericson, vd för Dina Försäkringar Nord i Piteå.

”Det här är ett förslag som är regionalpolitiskt negativt och som snedvrider konkurrensen” anser Peter Ericson, vd för Dina Försäkringar Nord i Piteå.

Foto:

PITEÅ2014-04-14 18:36

Sparbanken Nord med huvudkontor i Piteå, har 13 bankkontor i länet. Om regeringens förslag blir verklighet vid årsskiftet så blir bankens merkostnad 10-12 miljoner kronor.

– Det är en preliminär siffra, men det ligger i den storleksordningen och det är mycket pengar för oss, säger Christina Sandsten.

För sparbankerna som helhet beräknas förlusten bli minst 150 miljoner kronor per år. Sandsten berättar att Sparbankernas Riksförbund jobbar med frågan för sparbankerna.

Slår orättvist

– Det slår oproportionerligt och orättvist mot kundägda företag. Vi kommer att ta oss an den här frågan brett och visa vilka konsekvenserna blir. Vi uppvaktar riksdagsledamöter och jag ska själv träffa Anders Borgs statssekreterare inom kort, säger Öivind Neiman, vd för Sparbankernas Riksförbund.

Förhoppningen är givetvis att riva upp förslaget som finns med i regeringens vårproposition och är tänkt att gälla från nästa årsskift. Flera borgerliga riksdagsledamöter har uppvaktats runt om i landet och till Dagens Industri säger Ulf Berg (M), som är partiets talesperson i landsbygdsfrågor, att "Om kritikerna har rätt att det här slår betydligt hårdare än man har bedömt så måste man ta sig en ny funderare om det är acceptabelt".

Snedvrider konkurrensen

Dina Försäkringar med 14 kundägda bolag på 70 orter i landet räknar med ökade kostnader i storleksordningen 35-50 miljoner kronor per år.

– Det här är ett förslag som är regionalpolitiskt negativt och som snedvrider konkurrensen. Stora utlandsägda bolag som IF berörs inte alls, men vi som är kundägda lokala bolag drabbas hårt, säger Peter Ericson, vd för på Dina Försäkringar Nord i Piteå.

Exakt hur mycket det drabbar bolaget i Piteå har inte Peter Ericson någon siffra på, men han målar upp en bekymmersam bild.

– Ökade kostnader får konsekvenser. Det kan leda till färre arbetstillfällen eller högre premier och det lokala ansvarstagandet kan drabbas. Därmed inte sagt något specifikt om just Piteå, säger Peter Ericson.

S säger nej

Om förslaget blir verklighet är Länsförsäkringar med bland annat kontor i Piteå den största förloraren. Företagsgruppen räknar med 250 miljoner kronor i höjda kostnader per år.

– Vi är medvetna om problemet och vår koncern-vd driver frågan på central nivå, säger Anders Långström, marknadschef på Länsförsäkringar i Norrbotten.

Samtidigt meddelar Socialdemokraterna att de vill stoppa momshöjningen. Till Dagens Industri säger Magdalena Andersson, partiets finansministerkandidat, att "Vi vet hur viktiga de lokala sparbankerna är för att finansiera tillväxt och sysselsättning i hela landet".

PT har försökt få en kommentar från Finansdepartementet.

Så här ser regeringens förslag ut

Slopande av gruppregistrering till mervärdesskatt

För att göra beskattningen mer neutral mellan den finansiella sektorn och övriga sektorer föreslås att möjligheten till så kallad gruppregistrering för mervärdesskatt slopas. Det innebär ökade skatteintäkter med omkring 0,4 miljarder kronor 2015. Regeln om gruppregistrering gör det möjligt för företag i den finansiella sektorn att tillsammans med stödföretag samt för företag i inkomstskatterättsliga kommissionärsförhållanden att bilda en mervärdesskattegrupp. Inom en sådan grupp kan omsättningar göras utan mervärdesskatt. Tar man bort möjligheten till gruppregistrering måste även dessa företag betala mervärdeskatt vid omsättning mellan företagen som tidigare ingick i mervärdesskattegruppen.

Källa: Finansdepartementet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om