Musikhögskolan i Piteå i onsdags gick Hortlund till attack mot det han kallar "en fullständig katastrof".
- Socialdemokraterna har gett oss en skola där oron är enorm. Jag har varit runt på skolorna och det är fullständig katastrof i klassrummen och det är inte lärarnas fel. Det är fruktansvärt hur eleverna beter sig.
Lage Hortlund går så långt i sin kritik att han undrar om inte eleverna blir kunskapsmässigt sämre när de går sexan till nian.
Stoppa förfallet
Han får naturligtvis mothugg av den socialdemokratiske skolpolitikern Erland Eriksson som konstaterar att det ju är märkligt att 95 procent av Piteås grundskoleelever går ut med fullständiga betyg trots Hortlunds mardrömsscenario.Men folkpartisten Nils Dahlbäck säger sig hålla med sin
alliansbroder Lage Hortlund. Dahlbäck lovar en u-sväng i skolpolitiken och då ska bland annat ordning och reda få en renässans.
- Det måste hända saker. Man blir inte lycklig om man blir utslagen i skolan och i dag är problemen markanta på gymnasienivå. Vi vill satsa på en kunskaps/bildningsskola som är kompetens- och konkurrensduglig med omvärlden. Det är dags att stoppa förfallet, säger Nils Dahlbäck.
Betyg och kunskap
Ett sätt för alliansen att stoppa "förfallet" tycks vara att införa betyg så tidigt som möjligt. Enligt Dahlbäck ska fokus sättas på betyg och kunskap. Christina Simonsson, c, är inte lika övertygad.- Där har vi gett efter för folkpartiet, om än jag tycker att det är viktigt att stämma av och mäta kunskaper tidigt.
- Centern velar som vanligt, replikerar Nils Dahlbäck.
Erland Eriksson, s, är den enda av de fyra deltagande politikerna som har en avvikande åsikt i frågan.
- Jag tror inte att kunskapsnivån blir bättre bara för att vi sätter betyg tidigt. Snarare kanske det ökar utslagningen.
Betyg är stelbent
Åhörare till debatten är i första hand blivande musik- och danslärare. En av dem är Elise Ling som har synpunkter på det här med betyg.- Jag ser gärna fler ämnesövergripande processer för bättre inlärning, men här står stelbent betygsättning i vägen. Det är ett bekymmer för lärarna.
Nils Dahlbäck avfärdar detta med att det redan varit "ett mischmasch av teman och projekt som inte har främjat basfärdigheterna".
- Så vi vill strama åt, jag är ledsen.
- Det tycker jag att du ska vara, kontrar Elise Ling som hävdar att "motivation och kreativitet inte kan uppnås med hjälp av betyg".
- Flickor har ofta bättre betyg än pojkar, men de kommer i andra hand på arbetsmarknaden. Kan det delvis bero på att flickor ofta har sämre självkänsla. Skolan skulle i större grad kunna stärka sådana bitar. För att bli fullödig krävs det mer än bra betyg i vissa utvalda ämnen.