Mobil enhet fixar de äldres tänder

För många som bor på äldreboende kan det vara besvärligt att komma iväg till tandläkaren, nu kan de istället få besök av ett mobilt tandvårdsteam. "Den största vinsten är för de äldre", säger Emmy Johansson, tandläkare.

Susanne Ebbesdotter Nöjd, tandsköterska och Emmy Johansson, tandläkare håller nu till i ett rum på Ängsgården. Det handlar om folktandvårdens nya mobila enhet som flyttar runt.

Susanne Ebbesdotter Nöjd, tandsköterska och Emmy Johansson, tandläkare håller nu till i ett rum på Ängsgården. Det handlar om folktandvårdens nya mobila enhet som flyttar runt.

Foto: Laila Bäckström

Piteå2023-09-23 06:00

En skåpbil med tandläkarstol, röntgenutrustning, borrar, sugar, verktyg för att skrapa bort tandsten och en hel del annan utrustning anlände i dagarna till Ängsgården i Piteå. 

Det handlar om folktandvårdens mobila enhet som under en tid ska finnas på plats på två äldreboenden i Piteå, först två veckor på Ängsgården, sedan två veckor på Berggården.

undefined
Tandläkaren Emmy Johansson justerar lampan och gör sig klar för nästa patient.

Det mobila teamet består av en huvudansvarig/tandsköterska, två tandläkaren som jobbar två veckor vardera samt ytterligare en tandsköterska vid behov.

Man huserar nu i ett rum på Ängsgården, där i vanliga fall en frisör brukar hålla till, och kan i princip utföra all tandvård som de boende behöver.

Enligt ansvariga tar satsningen inte några extra resurser utan man använder dem istället där de verkligen behövs.

– Den största vinsten är för de äldre, det är en prioriterad patientgrupp som kan ha svårt att komma till oss. Då får vi komma hem till dem istället säger Emmy Johansson.

undefined
"Den största vinsten är för de äldre, det är en prioriterad patientgrupp som kan ha svårt att komma till oss. Då får vi komma hem till dem istället", säger Emmy Johansson.

Det handlar om ett pilotprojekt som startade i Luleå i våras, nu är det Piteås tur att få använda den mobila enheten. Man hinner hjälpa cirka sex patienter per dag.

– Det blir en helt annan flexibilitet, säger Susanne Ebbesdotter Nöjd, tandsköterska, som berättar att en av de boende inte ville besöka dem en morgon, men då kunde man enkelt ta en annan patient istället och på eftermiddagen så var inställningen hos patienten helt annorlunda.

– Jag upplever överlag att de äldre är piggare och gladare när de kommer hit, säger Emmy Johansson som berättar att de flesta blir färdigbehandlade på bara ett besök.

undefined
Folktandvårdens mobila enhet befinns sig nu på Ängsgården, sedan bär det vidare till intilliggande Berggården för att hjälpa de äldre med tandvård.

Att de äldre inte behöver resa iväg till tandläkaren är en vinst på flera plan, även för personalen på boendena och de anhöriga.

– Det känns verkligen som att det är uppskattat, säger Emmy Johansson som liksom de övriga tycker att allt flutit på bra.

undefined
Den portabla utrustningen innehåller borr, sug och utrustning för att ta bort tandsten.

Teamet konstaterar att äldres tandhälsa kan se väldigt olika ut.

– En del har helprotes, andra kan ha både implantat, broar och bryggor och det kan bli problem med rengöringen. Sedan lever vi allt längre, en dam som besökte oss i morse var närmare 100 år, säger Susanne Ebbesdotter Nöjd.

– Tyvärr har många försämrad munhälsa och är svårbehandlade, det är inte enkelt för personalen att få dem att gapa och borsta tänder. Men för det mesta går det bra när de kommer hit, säger Emmy Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!