Mjölkinvägningen ökar för första gången på länge

För första gången på fyra år ökar invägningen av mjölk i Sverige. Flera tecken tyder på att ett trendbrott har skett i branschen med ökad investeringsvilja och större mjölkgårdar. I övre Norrland är bilden dock inte lika entydig.

I juli ökade mjölkinvägningen även inom Norrmejeriers verksamhetsområde och nu hoppas man att det är fråga om ett trendbrott.

I juli ökade mjölkinvägningen även inom Norrmejeriers verksamhetsområde och nu hoppas man att det är fråga om ett trendbrott.

Foto: Therese Hedman

PITEÅ2008-08-06 06:00
- I juni månad hade vi en minskning av invägningen med 2 procent jämfört med juni förra året. Och tittar vi på första halvåret 2008 har vi ett index på 97,9, det vill säga minus 2,1 och detta trots att vi fått ett litet tillskott av leverantörer från Örnsköldsviksområdet.
Det konstaterar Norrmejeriers medlemschef Jan-Erik Noord, Umeå, och fortsätter:
- Så för Norrmejeriers del har det varit ett tapp på invägningen. Vi har haft en ganska svag utveckling och ingen egentlig återhämtning under perioden januari till och med juni i år.
Plus 2 procent i juli
Men för säkerhets skull kollar Jan-Erik Noord även de allra senaste siffrorna, de som gäller juli i år - och då framträder en helt annan och ljusare bild.
- Under juli månad hade vi ett plus på cirka 2 procent. Onekligen en återhämtning och förhoppningsvis ett trendbrott, även om det noga räknat bara handlar om en sjättedel av 2 procent på sex månader.
Utvecklingen mot allt färre och allt större mjölkgårdar fortsätter. Jan-Erik Noord berättar att Norrmejerier i juni i år hade 55 leverantörer färre än ett år tidigare, trots de 13 mjölkbönder i Västernorrland som tillkommit. Men under perioden februari-juni 2008 tappade man bara ett tiotal leverantörer.
Kraftfull justering
- Det har attgöra med de nya omställningsvillkoren för stöd som gjorde att väldigt många mjölkproducenter slutade fram till januari 2008. Antalet medlemmar/leverantörer justerades kraftfullt.
- En annan sak är att vi införde ett kvalitetssäkringssystem och då valde några att sluta för att de "inte ville hålla på och administrera ett kontrollsystem". Kraven är egentligen bara att man redovisar att man håller sig till det regelverk som finns. Ändå motiverade några sitt upphörande med att de här reglerna införts.
Men bland de mjölkföretagare som jobbar vidare efter årsskiftet har förhållandevis få valt att lägga ned sin produktion. Den trenden är genomgående för hela landet. Under första halvåret i år valde i snitt 44 svenska mjölkproducenter i månaden att upphöra med verksamheten jämfört med 70 per månad under 2007.
Dåligt foder
- Skälet till att Norrmejerier har haft en negativ utveckling av mjölkavkastningen är att vi hade ett sämre foder i fjol, en sämre vallskörd, och att avkastningen per ko därmed sjönk vintern 2007 och framför allt våren 2008 jämfört med ett år tidigare.
Totalt har Norrmejerier (i juni) 493 leverantörer, varav ungefär en tredjedel finns i Norrbotten och två tredjedelar i Västerbotten. Dessutom har alltså en handfull mjölkleverantörer i norra Västernorrlands län bytt mejeriförening och gått från Milko till Norrmejerier.
I Norrbotten har det blivit allt tydligare att man står inför en generationsväxling och till följd av detta är medlemstappet större i vårt län än i Västerbotten.
Den 1 juli sänkte Norrmejerier avräkningspriset, det vill säga vad bonden får betalt för mjölken, med 15 öre, från i snitt 3:65 till 3:50 per kilo mjölk. Den 1 augusti sänkte även Milko avräkningspriset med 15 öre per kilo mjölk till 3:50.


Bildtext:
I juli ökade mjölkinvägningen även inom Norrmejeriers verksamhetsområde och nu hoppas man att det är fråga om ett trendbrott. I riket som helhet har det skett en tydlig ökning, för första gången på fyra år. Under flera år har invägningen minskat och Sverige fyller inte den kvot som landet tilldelats av EU.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om