Hela denna vecka har kommunen jobbat febrilt med att frilägga takplåten för att kunna lokalisera läckaget. Snön var relativt enkel att skotta av, men ett tjockt lager is som låg längst ned ställde till problem.
"Skottpengar"
Teknik- och gatukontoret involverades i arbetet och slangar med varmvatten placerades ut. Isen smälte bort och i går vid lunchtid lokaliserades felet - en reva i den tunna plåten.
- Det är någon utomstående som har orsakat hålet. Vi går aldrig upp på taket, jag har sagt att det är skottpengar på den som befinner sig där, säger Anders Gustafsson, kundansvarig på fastighets- och servicekontoret.
Vid flera tillfällen har ungdomar iakttagits på det platta taket som består av både tjärpapp och tunn plåt.
- De klättrar upp via solskydden. Förra året hittade vi en grill på papptaket och blir det nog varmt kan tjäran fatta eld, berättar Gustafsson.
Detta innebär med andra ord livsfara. Branden på Strömbacka började ju just på taket och resulterade i en nästan totalförstörd skola.
Rörelselarm
Problemet med obehöriga på taket har varit så stort att rörelselarm, som går till vaktbolaget NVS, monterats upp. Larmen är dock inte i drift under vintern.
- NVS har periodvis bott där uppe och de som tagits fast har polisanmälts, berättar Anders Gustafsson.
Vattenläckaget kan ha pågått en längre tid. Redan i höstas droppade det från taket i foajén bredvid biblioteket.
- En period luktade det mögel, men det var inget vi felanmälde eftersom det låg utanför biblioteket. Ett tag hade vi bokförsäljning där och böckerna blev alldeles blöta, berättar enhetschefen Micael Jonsson.
Det är fortfarande oklart om
Piteå kommun ska gå vidare och polisanmäla det eventuella sabotaget och revan i plåttaket.
- Vi får se hur skadan bedöms. I första hand ska vi reparera hålet, säger Anders Gustafsson.