Vecka 38 gjorde Piteå kommun en matsvinnsmätning enligt en nationell matmodell som bygger på tre typer av matsvinn. Det handlar om kökssvinn som avser det svinn som uppstår i köket i samband med förvaring, beredning och tillagning av mat. (Öjebyns produktionskök) Serveringssvinn avser mat från serveringen som inte når matgästens tallrik och som slängs för att den inte kan tas tillvara. (Slutberedningskök). Tallrikssvinn avser den mat som skrapas från tallriken. (Slutberedningskök)
Av rapporten framgår att matsvinnet i kommunen minskat med elva procent jämfört med förra året, något som glädjer kostchefen Helena Lundberg.
– Personalen har gjort ett fantastiskt jobb, jag är otroligt stolt över dem som har lyckats att minska svinnet under en pandemi där vi inte kunnat träffas och dela erfarenheter som vi velat. Personalen i köken har vidtagit egna åtgärder och jobbat efter egna förutsättningar.
Att Piteås svinn är högre än rikets förklarar Helena Lundberg delvis med att man först ifjol började jobba samlat mot matsvinnet. Det var också då man gjorde den första stora matsvinnsmätningen.
– Vi har haft en forskare hos oss från Uppsala universitet som visat att en minskning med elva procent under första året är bra och att om vi fortsätter jobba så kommer vi att "komma ikapp" de kommuner som jobbat med svinnet under flera år.
Det finns olika faktorer som påverkar matsvinn. Piteå använder sig av produktionsmetoden cook and chill som enligt Helena Lundberg i vissa delar kan resultera i mer svinn än om maten tillagas på plats. Andra faktorer är hur många menyalternativ som erbjuds och antal gäster.
– När man tar fram siffror för matsvinn över hela landet gör man ingen skillnad i vilken produktionsmetod man använder eller hur många menyalternativ som erbjuds. Det gör att Piteå som har cook and chill i vissa delar får högre svinn-siffror än andra som lagar maten på plats. Det vore bra om man jämförde olika system med varandra. Det skulle ge en mer rättvis bild av hur det ser ut.
Målet man satt är att minska matsvinnet i Piteå med 50 procent till år 2030, en målsättning Helena Lundberg tror man kan uppnå.
Fokus under 2022 kommer att ligga på att minska serveringssvinnet.
– Här har vi de största avvikelserna och fortsatt en del att jobba på. Vi lyckades ändå få ner det en hel del jämfört med ifjol, säger Helena Lundberg.