Just nu pågår den nationella kampanjen "Balansera mera" som är initierad av socialstyrelsen. I år är temat mat, motion och mediciner. I Småstaden i Piteå informerade kommunens säkerhetssamordnare Linda Lasu och Conny Lundkvist, utbildningsansvarig vid räddningstjänsten i Piteå, om vad vi kan göra för att minimera risken för fallolyckor.
Mat, motion och medicin?
– Genom att äta näringsriktigt, träna balansen och motionera samt se över vilka läkemedel du äter så går det att minska risken för fall, säger Linda Lasu.
Det är oftast äldre människor, 65 plus, som faller och skadar sig. Kvinnor löper större risk att drabbas av fallskador. En orsak är givetvis att kvinnor generellt lever längre än män.
– Fallolyckor är den vanligaste olycksrisken för äldre. Varje år dör cirka 1 500 personer på grund av fall. Jämför det med cirka 300 döda i trafiken, säger Linda Lasu.
Störst risk för fall är faktiskt hemmet, men det finns en rad knep för att förebygga riskerna.
– Bara genom att kliva upp på morgonen utsätter vi oss för risker, men genom att riskminimera är mycket vunnet.
Halkskydd under mattor och i badrum, ta bort lösa sladdar, se över belysningen och använd trådlös telefon som du kan ha i fickan är några enkla råd.
Linda Lasu berättar att "Jag ska bara ..." är en vanlig orsak till fallolyckor.
– Vi vill göra det vi alltid kunnat, men det är inte alltid en bra idé för äldre människor att ställa sig på en pall i syfte att byta gardiner, tvätta fönster eller för att hämta något i överskåpet, säger Linda Lasu.
Piteå kommun har något högre siffror än rikssnittet när det gäller fallolyckor. Linda Lasu har ingen förklaring till detta, men generellt så bor många äldre hemma länge.
– Vi kan inte finnas i andras hem, men genom information, tips och råd kan vi förhoppningsvis minska fallolyckorna.
Birgitta Lilja, 87, lyssnar på Linda Lasus råd. Hon har ramlat tre gånger, men turligt nog klarat sig utan skador.
– Två av gångerna var det hemma. Den senaste gången föll jag i hallen och kunde inte komma upp, men jag släpade mig till soffan och lyckades till slut.
Håller du igång för att minska riskerna?
– Jag är frisk, lever sunt och är ganska aktiv, men jag har lite dåligt i höften, säger Birgitta Lilja.
Karin Landström är en annan pigg pensionär som regelbundet motionerar.
– Jag motionerar och dansar linedance. Man måste jobba för att hålla sig frisk.