Miljoner till kustnära utveckling

26 miljoner kronor finns avsatta till utveckling av den kustnära landsbygden i Norrbotten och norra Västerbotten. Nu uppmanar föreningen Mare Boreale företag, föreningar och kommuner med projektidéer att ansöka om pengar.

Från vänster Bo Berglund och Tore Sandström, Piteå båtmuseum, samt Ingvar Lundholm och Stefan Thomson, som driver sportutvecklingsprojektet i Bergsviken.

Från vänster Bo Berglund och Tore Sandström, Piteå båtmuseum, samt Ingvar Lundholm och Stefan Thomson, som driver sportutvecklingsprojektet i Bergsviken.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2010-06-21 06:00
Stödet som Mare Boreale beviljar kommer bland annat från EU och är avsett för landsbygdsutveckling på öar och i kustnära områden från Skellefteå i söder till Haparanda i norr. Verksamheten bygger på samverkan, lokal förankring, nätverk och partnerskap, och ska bland annat öka tillströmningen av besökare och göra skärgården mer tillgänglig.
- Initiativen ska inte komma uppifrån, utan från dem som bor och är verksamma i området, säger Staffan Markström, ordförande för Mare Boreale.
Hittills har Mare Boreale beviljat stöd till 27 projekt i Norrbottens och norra Västerbottens kustland. Det rör sig bland annat om vandringsleder, angöringsplatser, skärgårdsteater på is och webbaserade farleds- och skoterledsbeskrivningar. Men eftersom pengarna bara delas ut fram till 2013 är Mare Boreale angelägna om att få in fler ansökningar och förslag till projekt.
Tätorterna står utanför
Grundkriteriet är att pengarna ska användas till landsbygdsutveckling i kusten och skärgården. E4 utgör i princip gränsen för kustområdet, och tätorterna innefattas inte av stödet. Däremot kan projekten sträcka sig över kommungränserna. Överhuvud taget är samverkan ett nyckelord för Mare Boreale.
- Det är ofta så att ideella, privata och offentliga aktörer går ihop och utvecklar någonting tillsammans. När de här tre parterna samverkar så brukar det faktiskt bli ett bättre resultat, säger Tina Nilsson, verksamhetsledare för Mare Boreale
De som ansöker om pengar till sina projekt måste dock själva bidra med 30 procent av beloppet.
- Men den medfinansieringen behöver inte vara i form av pengar. Den kan lika gärna utgöras av material eller arbetstid, säger Tina Nilsson.
Snabba besked
Per Lenndin, avdelningschef på Piteå kommuns kultur- och fritidsförvaltning, påpekar att de korta beslutsvägarna gör det enkelt att ansöka om projektstöd.
- Om man får sin ansökan beviljad tar det bara sex veckor att få loss projektpengarna från det att man skickat in sin ansökan, säger han.
Av de 27 projekt som hittills beviljats stöd är det bara tre som finns i Piteå kommun.
Per Lenndin, som även sitter i styrelsen för Mare Boreale, konstaterar att det är väldigt få föreningar och företag från Piteå-trakten som har ansökt om projektstöd.
- Jag vet att några föreningar är på gång, men än har det till exempel inte kommit in några ansökningar från Rosvik och Jävre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om