I presentationen av klimatmiljarden nämnde näringsminister Maud Olofsson utvecklingen av svartlutsförgasning vid Chemrecs anläggning i Piteå som ett av projekten.
Det är dock inte specificerat hur stor andel som kan komma Chemrec tillhanda.
- Nej, och det kommer nog inte heller att vara så när budgeten presenteras i sin helhet på torsdag. Det kommer att klarna under hösten. Energimyndigheten tittar på olika projekt, säger Frank Nilsson, pressekreterare hos näringsministern.
Besöker anläggningen
Jonas Rudberg, vd för Chemrec, vill inte ta ut någon glädje i förskott.- Det är positivt att man satsar på den här typen av verksamhet, men exakt vilka pengar som går till vad har vi ingen aning om just nu, säger han.
Energimyndigheten kommer emellertid att besöka anläggningen i Piteå och gå igenom vilka pengar som behövs för utvecklingen av verksamheten.
Chemrecs utvecklingsanläggning i Piteå togs i drift för två år sedan, och har nu blivit ordentligt inkörd.
- När vi fick in nya ägare i form av Volvo och Vantage Point fick vi pengar så att vi kunde anställa fler operatörer. Det behövdes mer folk för att vi skulle kunna köra dygnet runt. Från april fram till augusti har vi kört hälften av all drifttid vi haft under de här två åren, säger Jonas Rudberg.
- I augusti hade vi 22 dagars kontinuerlig drift, vilket är världsrekord för en sådan anläggning. Det är angeläget för industrin att visa att vi har hög tillgänglighet och klarar att göra bra produkter.
Från gas till diesel
Chemrecs närmaste planer går ut på att finansiera en anläggning som utifrån den existerande anläggningen omvandlar svartlutsgasen till syntetisk diesel, DME.- Vi har sökt pengar från EU och Energimyndigheten för det projektet, och får besked under första kvartalet 2008. Om det fungerar är den anläggningen igång under hösten 2009, säger Jonas Rudberg.
- Då har man hela kedjan från skogen genom massabruket och svartluten till vår DME-anläggning och sedan vidare till en mack, där lastbilarna tankar. När Volvo har lastbilar i Piteå som kör omkring på DME blir det väldigt synligt vad vi håller på med.
Hösten 2009 är Sverige är ordförandeland i EU.
- Det vore roligt om EU:s energiministrar då kunde komma hit och titta på den färdiga anläggningen. Men då gäller det att både EU och Energimyndigheten sätter till pengar, säger Jonas Rudberg.
Bygga anläggning
Nästa steg i utvecklingen av Chemrec är att bygga en 25 gånger större demonstrationsanläggning i Piteå.- Men det kräver ett års förberedelser och två års byggtid, så det tar tre år innan en sådan anläggning kommer igång, i slutet av 2010 eller början av 2011.
Exakt hur vägen framåt ser ut skall vi tala med Energimyndigheten om när de kommer upp till Piteå, säger Jonas Rudberg.
- Det viktiga är att vi kan skala upp tekniken och bygga en demonstrationsanläggning i större skala, och ett steg på vägen är den här mindre DME-produktionen som man skulle kunna komma igång med tidigare.