Videon är inte längre tillgänglig
Mikael Nilsson går tredje året på Strömbackaskolans vvs- och fastighetsprogram.
– Jag valde det för att jag vill ha ett praktiskt jobb. Det är varierande och hyfsat betalt, säger Mikael Nilsson, som uppger att snittlönen ligger kring 30 000 kronor.
I vinter deltog han och 380 andra ungdomar i Sverige i skolmästerskap för vvs-tekniker,där det bland annat handlade om att böja rör och göra eleganta snygga men framförallt täta rörtätningar. Dessutom ska måtten vara exakta på det man tillverkar.
Chans till VM
Det gick bra för Mikael Nilsson som tävlade i norrländsk regionfinal mot elever från Skellefteå och Umeå. Han kom etta, vilket betyder att nästa år möter han konkurrenter från mitt -ochsydsverige i final.
– Går det bra där har jag chans att få åka till VM, kallat World Skills. Det kan bli var som helst i världen, säger Mikael Nilsson, som uppger att den tävlingen har bland annat genomförts i Brasilien.
På fredagen hölls en ceremonie vid skolan där hans 14 kompisar i klassen fick bevittna hur Mikael Nilsson fick diplom, medalj runt halsen och pris i form av pengar. Priset delades ut av Peter Thelin och Lena Hedman från vvs-branschens yrkesnämnd, och klasskamraterna blir inte lottlösa efter Mikaels bedrift.
Klassen får ett resestipendium på 10 000 kronor, vad det ska användas till är inte bestämt. Dessutom får Mikael själv 1500 kronor, förutom äran att vara norrlands bästa rörkrökare.
Bra utbildning
Vad händer nu?
– Jag tar studenten i juni. Sedan ska jag söka jobb men måste kanske räkna med att resa. Det är exempelvis mer gott om vvs-jobb i Luleå än i Piteå, säger Mikael Nilsson, som får räkna med ett par lärlingsår före fast jobb.
Det är så det fungerar i vvvs-branschen där det finns ett problem, att vvs-företag plockar helst färdiga tekniker före lärlingar.
Hans klasslärare/mentor Krister Andersson är dock glad över Mikaels utmärkelse.
– Det visar att vi har duktiga elever och att vi har en bra utbildning. Det är förstås roligt att Mikael Nilsson är en av de tre bästa vvs-teknikerna i Sverige, säger han.