Mer trygghet för de äldre med "hotellås"

Tryggare för de boende och bättre kontroll och arbetssituation för personalen. Satsningen på hotellås på kommunens vård- och omsorgsboenden har blivit en succé. "Jag är enbart positiv" säger Elisabeth Lundqvist, boendechef på Munkberga.

De boende på Munkberga hittar inte sina egna rum utan rycker i alla dörrar. Men med de nya hotellåsen öppnas bara dörren till det egna rummet.

De boende på Munkberga hittar inte sina egna rum utan rycker i alla dörrar. Men med de nya hotellåsen öppnas bara dörren till det egna rummet.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2014-09-14 20:45

Låsta dörrar på Piteå kommuns demensavdelningar har varit föremål för kritik från socialstyrelsen. För att få bukt med problemet testade Piteå kommun först ett annat låssystem på bland annat vård och omsorgsboendet Munkberga med inriktning demenssjuka.

Men det fungerade inte så bra och efter det testades ett annat system – Kaba Touch Go.

Det handlar om ett elektroniskt lås som känner av om de äldre bär en transponder (en slags tagg) runt halsen, i fickan eller på rullatorn. Med transpondern låses dörren upp automatisk endast genom att den som har transpondern tar i dörrhandtaget. Systemet bygger på en bärbar sändare som använder den statiska elektricitet som människokroppen alstrar för att föra över en signal till mottagaren som finns i dörrhandtaget.

Om en ur personalen ska hjälpa en av de boende in på sitt rum, håller personen i handen och öppnar dörren med den andra, så öppnas också dörren automatiskt. Detta genom att signalen går genom bådas kroppar och sedan ut till handtaget.

Personalen på de fyra olika avdelningarna på Munkberga har också egna transponders som är programmerade så att de passar till alla dörrar på avdelningen.

– Jag är enbart positiv, det har fungerat mycket bättre än förväntat, säger Elisabeth Lundqvist, boendechef på Munkberga som upplever att miljön på boendet blivit både lugnare och tryggare, både för de boende och personal.

Skapade otrygghet

Med hotelllåsen går alltid de boendes dörrar att öppna inifrån, vilket gör att de inte känner sig instängda.

– De som bor här går ofta runt och rycker i alla dörrar och hittar inte till sitt rum. Nu kan de inte gå in i fel lägenhet, säger Elisabeth Lundqvist.

Tidigare var det ett stort problem på alla kommunens vård- och omsorgsboenden, att de boende gick in i fel rum och stökade till hos varandra, något som skapade otrygghet och konflikter särskilt nattetid.

Under 2012 redovisades 285 avvikelser av denna typ på boendena, under 2013 var det endast 29.

Systemet har atltså gett effekt.

– Det är jättebra, det är viktigt att de boende får vara ifred. Diskussionen har handlat mycket om att de gamla inte får ha dörren låst, men samtidigt kan då någon komma in. Men det är just det vi ser som har minskat nu, säger Agnetha Eriksson (S), ordförande i nämnden.

Den totala kostnaden för att förse samtliga lägenheter med hotellås var drygt fyra miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om