Eftersom Piteå inte har några skolbibliotek på grundskolenivå kan skolorna inte söka och ta del av pengarna, nu har man löst det genom att samarbeta. Halva summan går till boklådor som förvaltas av kommunens läs- och skrivutvecklare, Anna-Christin Forsberg och Erica Lövgren. Efter det senaste tillskottet på 8 titlar finns det nu 23 titlar att låna som boklådor med klassuppsättning.
Den andra halvan går till böcker på biblioteket som särskilt vikts till skolelever som besöker biblioteket för bokprat på skoltid.
– Många lärare efterfrågar klassuppsättningar av böcker, men vi har inte pengar till att köpa böcker på det sättet, berättar Åsa Wilén på stadsbiblioteket. Böckerna på biblioteket ska finnas fördelade på bibliotekets alla olika filialer, och problemet, även om det är positivt, med nya böcker är att de nästan alltid är utlånade och bokade.
Bokningsbara boklådor
Kommunens läs- och skrivutvecklare, Ann-Christin Forsberg och Erica Lövgren tycker det är positivt att det blir fler barn som får ta del av böckerna än när olika skolor fick böcker som sedan sattes på en bokhylla.
De har skapat en blogg som heter ”boka boklåda” där lärare går in och tittar vad som finns och sedan bokar. Alla boklådor man har är utlånade, de nya böckerna kommer att finnas till utlåningen efter årsskiftet. Den som hämtar en låda får ha den en halv termin.
– I varje låda finns en beskrivning hur man jobba med boken på olika sätt, berättar Erica Lövgren och fortsätter att berätta att lådorna även innehåller ett lärarexemplar där man uppmanar pedagogen av klottra och skicka vidare till nästa grupp som lånar lådan.
Fördelen med klassuppsättningar är att många elever slipper upplever ensamhet med att läsa en egen bok.
– Här kan man våga stanna i en bok och verkligen jobba med den, tänka tillsammans och få diskutera, berättar Anna-Christine Forsberg.
Tillsammans förklarar de att läsförståelsestrategier, hur man lär sig att förstå vad man läser, är någonting som barn upptäcker i olika åldrar. Många kan hitta en säkerhet i att få hjälp med att förstå handlingen, slippa känna stress i att man läser långsamt eller bara få uppmuntran att dyka ner i handlingen istället för att bara bläddra och läsa orden.
– Är man inte ensam med sin bok kan man känna sig motiverad, förklarar Erica Lövgren.
Böcker om att vara på flykt
Med anledning av situationen som råder i världen just nu så har man köpt in några extra böcker på temat att vara på flykt. En till förskoleklasser samt en till lågstadiet och en till mellanstadiet. Dessa böcker delas ut i ett exemplar till varje klass i kommunen.
Låna efter bokprat
På biblioteket har man använt pengarna till att köpa in bokpratsböcker. De kommer inte att finnas i klassuppsättningar, utan man har satsat på att köpa in 67 olika titlar med 4–10 böcker av varje. De elever som kommer och får tips om böcker har sedan möjlighet att låna böckerna man pratat om.