Mejeriet spädde ut mjölken och höjde priset

Norrbottensböndernas mejeri i Luleå rykte blev ordentligt skamfilat under en stor mjölkskandal år 1927. En hemlig undersökning visade nämligen att det satts i system att med vatten spä ut mjölken som distribuerades till kunderna, som prima oskummad mjölk. Samtidigt som Producentföreningen höjde mjölkpriset.

Piteå2016-08-02 05:13

Upptäckten, och det hårda slaget mot Norrbottensböndernas mejeri, skadade i sin tur konsumenternas förtroende för mejeriets produkter. Det hela resulterade i att skandalen hamnade inför rätten. En av mejeristerna åtalades för livsmedelsförfalskning.

Det slutade med att mejeristen dömdes till två månaders fängelse. Rättens ledamöter var dock inte eniga om utslaget. En av rådmännen ville nämligen döma mejeristen till 500 kronor i böter för bedrägeri.

Det var efter klagomål från en del konsumenter, om att mjölken smakade vatten, som en hemlig undersökning vidtog. Hälsovårdstillsyningsman Wilhelm Oscarsson började nämligen visa en påfallande närgångenhet och nyfikenhet beträffande mejeriet i Luleå och hanteringen av mjölken.

Där konstaterades att ena dagen hade det i mejeriet separerats en viss kvantitet mjölk vilken man följande dag slog i stora ostkar och där blandade ut med en is.

Den av leverantörerna och från mejeriet avlämnade oskummade mjölken blandades upp med från gårdagen kvarvarande skummjölk. Det handlade om tusentals liter som sedan skickades ut till konsumenterna som prima oskummad mjölk.

Omedelbart efter att manipulationerna började höjde Producentföreningen priset med fem öre varefter följde ytterligare en prishöjning med tre öre.

Såväl mejerichefen Alfred Lindström som den mejerist , vilken var ansvarig för mjölkproduktionen, anhölls inledningsvis och förhördes av stadsfiskalen . Även hushållningssällskapets mejerikonsulent Richard af Trolle, som utövade tillsyn vid länets mejerier, drogs in i skandalen.

Mejerichefen och mejerikonsulenten friades ganska snart från misstankar medan mejeristen fann för gott, efter hårda förhör, att erkänna.

Mejeristen medgav även att han vid ett visst tillfälle blandat ett större parti smör av mindre god kvalitet med separerad mjölk och sedan låtit detta gå genom en separator i avsikt att åstadkomma grädde. Produkten såldes sedan som prima grädde.

Vid ett annat tillfälle blev ett större lager mindre gott smör, av vilket en del köpts från södra Sverige, och som till en del var härsket, omarbetat och ompaketerat med Producentföreningens varumärke och garanterat som ”kärnfärskt bordssmör av högsta kvalité”

Producentföreningens styrelse kallades snabbt till sammanträde och gick ut med ett uttalande där det djupt beklagades oegentligheterna och att den att den i tjänst ansvarige brustit i förtroende.

Vid förhören hade mejeristen berättat att det var stor brist på mjölk och att det, trots ökade inköp av mjölk, varit svårt tillgodose kunderna i full utsträckning varför tanken kom upp att blanda skummad mjölk och grädde för att få fram en likvärdig produkt. Genom att spä ut den med vatten, och mjölken med skummjölk, försökte han visa att mejeriet kunna leverera mer. Mejeristen hade bland annat använt 90 liter skummjölk som blandats ut med 10 liter grädde, varefter blandningen pastöriserats och distribuerats som oskummad mjölk. Vid blandningen hade mejeristen biträtts av en mejerielev

Förr i tiden när fett ansågs nyttigt var detta att blanda vatten i mjölken en stor synd.

I dag kontrolleras mjölken rätt omgående på den korta vägen från gårdstanken till tankbilen, så möjligheten att fuska är rätt obetydlig

Vid föreningsstämman höjdes röster att pressen inte skulle få närvara. Genom omröstning beslutades att pressen skulle få närvara. En av talarna vid stämman framhöll att det som skrivits i tidningarna om affären var till 90 procent provokation och at det hela överdrivits.

Mejeristen gjorde gällande att han på intet sätt varit övertygad om att hans företag inneburit någonting brottslig.

Han sade att både uppblandningen av mjölken med is som körningen av smöret hade skett så att mejeripersonalen och leverantörerna kunnat se vad som försiggick. Vid pastöriseringen hade dessutom vattnet i mjölken avdunstat, bakterierna dödats och mjölken dessutom retats så att någon skada av inte uppkommit.

Noteras kan att hälsovårdstillsyningsman Wilhelm Oscarsson, och hans assistent Kurt Ölund , 11 år senare påträffades livlösa i ett rum på restaurang Skandia i Luleå, där de varit sysselsatta med cyanväterökning.

Oscarsson var redan död, medan Kurt Ölund kunde räddas till livet. Under natten hade de överraskats av gasen, som sipprade ut från ett angränsande rökfyllt rum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om